lördag 11 januari 2020

Vinterrapport (mitt i höstvädret)

» Demokratins framtid

Som varande siffernörd så ska jag börja med en väljarundersökning. Det handlar om Demoskops undersökning som man gör på uppdrag av Aftonbladet. Egentligen inga sensationer. Som vanligt gäller att man ska ta siffrorna med en nypa salt. Olika undersökningar ger olika resultat så felmarginalerna är trots allt ganska stora. Hur som helst ser det ut så här i Demoskops undersökning i partiernas storleksordning.

Den nya Brunblå sörjan träffas i badet
Sverigedumokraterna - 24,5% (-0,9)
Socialdemokraterna - 23,4% (-0,9)
Moderaterna - 18,2% (+0,7)
Centerpartiet - 9,5% (-0,1)
Vänsterpartiet - 9,0% (+1,1)
Kristdemokraterna - 5,9% (±0)
Miljöpartiet - 4,8% (+0,4)
Liberalerna - 3,1% (-0,8)

Den största förändringen sedan förra undersökningen är Vänsterpartiets uppgång med 1,1 procentenheter till 9,0%. Medan näst största förändringen är de båda stora, Socialdemokraterna och Sverigedumokraterna som tappar vardera 0,9 procentenheter. De tendenser vi kan se är att missbelåtna sossar går vänsterut och att flödet av moderater och kristdemokrater till Sverigedumokraterna har bromsat in. Samt att Nyamko Sabuni fortsätter att ha stora problem. Den nya Brunblå sörjan under ledning av Jimmie Åkesson har dock inga framgångar. Lena Mellin drar slutsatsen att Socialdemokraterna inte kan gå till val med Stefan Löfven som partiledare igen. Trots mitt stora motstånd till alla eftergifter som S tvingats till av C och L så är jag inte övertygad om ifall det hade funnits något annat alternativ att bilda någon regering med det valresultat vi fick. Men så långt tänker inte Lena Mellin. Men, om Lena inte litar på Stefan så litar jag varken på Stefan eller Lena...

Öresundskraft
Jag tänkte avsluta med en del funderingar om demokrati. Kanske som en uppföljning av ämnen jag haft uppe på senare tid. I morgon ska helsingborgarna folkomrösta om ifall staden ska sälja ut sitt energibolag Öresundskraft eller behålla det i stadens ägo. Helt plötsligt EFTER valet berättade det moderatledda styret med moderaten Peter Danielsson i spetsen att man tänkte sälja Öresundskraft. Det hade man inte sagt något om under valrörelsen. Misstankarna om att man tänkte kuppa igenom ett beslut blev ännu större när det visat sig att tjänstemännen på Öresundskraft och på kommunen redan INNAN valet hade betalt konsulter för att värdera bolaget och planera för en försäljning. Det moderatledda styret hävdade dock att det hade man inte haft en aaaning om. Men man tyckte det var en god idé och har gått vidare med försäljningen. Men det tog fyr i helsike bland helsingborgarna. Mer än 14.000 namnunderskrifter samlades in med krav på en folkomröstning. Denna ska nu alltså genomföras i morgon. Frågan om valdeltagandet har visat sig bli en viktig fråga. M+L+Kd och Sd vill sälja medan S+V+Mp+C säger Nej. SD som är djupt splittrade har dock förklarat att dom kommer att följa folkomröstningens resultat - om valdeltagandet är över 51%. Detta fick Liberalernas Maria Winberg Nordström till att uppmana till att inte gå och rösta! Det är uppenbart att högerstyret i Helsingborg räknar med att förlora folkomröstningen. Alltså gäller det att hålla valdeltagandet nere. Men det är faktiskt ett hårresande agerande från ett demokratiskt parti att uppmana väljare att inte gå och rösta. Hon bör gå med stora skämsstruten på året ut - eller till nästa val. Skäms!

Mobilberoende
Jag har ju haft en del synpunkter på Länstrafikbolaget Skånetrafikens nya biljett- och taxesystem. Ett nytt biljettsystem som är så "enkelt" att det blivit krångligt för den som inte passar in i mallen för en modern mobilberoende medborgare. Zonindelningen har blivit så förenklad att det får horribla effekter för många. Målet är att alla ska köpa sina biljetter i en mobilapp. För den som inte passar in i den mallen har man gjort andra alternativ så krångliga och ibland så orimliga att så många som möjligt ska känna sig tvingade att ställa in sig i mobilberoendeledet. Oberoende av om dom kan eller vill. Nu har högste politiske ansvarig, moderaten Carina Zachau som är ordförande i kollektivtrafiknämnden i Skåne, uttalat sig. Som svar på de som tycker sig fått chockhöjda priser svarar hon: - "Problemet är att de gamla ofta var alldeles för låga." Ett egentligen hårresande uttalande, men inget att förvåna sig över när det gäller en moderat. Taxorna i kollektivtrafiken har ökat mer än bensinpriserna för att ta ett exempel på senare år. Apropå gnället om bensinpriserna och bensinskatterna så såg jag att de svenska skatterna på bensin ligger ungefär i mitten inom EU. Åttonde plats tyckte jag att jag såg. Kanske dags att höja bensinskatten och sänka taxorna i kollektivtrafiken? Carina Zachau borde som högsta ansvarig ta sig en extra funderare över varför man genomfört en så stor förändring innan systemet är färdigt och varför man inte utnyttjat t.ex. pensionärsorganisationerna i förväg för att få synpunkter. Men så långt tänker väl inte en moderat!

Skåneland
Jag såg förresten att det nu är 500 år sedan som Gustav Vasa flydde Stockholm från de danska soldaterna och till Dalarna. Det var under vintern 1520/1521 som han fick fly när kung Kristian ville ta makten även över Sverige. Så småningom, 1658, ockuperade istället den svenska krigsmakten Östdanmark, eller kanske mer känt som Skåneland. Och en blodig försvenskning inleddes i Skåne trots tappert motstånd från de skånska frihetskämparna - Snapphanarna. Det måste vara med de här krigen i åtanke som fått sverigedumokraten Kent Ekeroth att ställa ett krav: - "Laglydiga medborgare måste få rätt att bära automatpistoler och försvara sig mot grupper från icke-skidåkande nationer. På stan, i biosalongen, i affären, på bussen." De "icke-skidåkande" måste vara de danska ockupationsstyrkorna som kanske vill återta Skåneland?

Det känns väldigt kymigt att tvingas erkänna att Moderata Ungdomsförbundets ordförande Benjamin Dousa har något vettigt att komma med. Jag brukar allt som oftast förfasa mig över vad han framför. Men så kommer han med några verkliga sanningar. Även om han inte tänker tanken fullt ut förstås för mig. Men vad säger ni om det här citatet om de svenska Friskolorna: - "Moderaterna och borgerligheten har suttit i knät på friskoleföretagen. Och värnat deras aktieägare snarare än elever, föräldrar och skattebetalare". Jo, det är faktiskt MUF:s ordförande som kommit fram till denna sanning. Läs det en gång till och fundera vidare. Benjamin, du borde få en rejäl kram!

Vad tror ni om demokratins framtid?

Läs lite artiklar:
S kan inte gå till val med Löfven en gång till. - Lena Mellin i Aftonbladet
Det här ger en ny betydelse av ordet politikerförakt. - Karin Wieslander i Helsingborgs Dagblad
Carina Zachau om chockhöjda busstaxor: De gamla priserna var ofta alldeles för låga. - Helsingborgs Dagblad
Gustav Vasas dalaresa. - SVT
Muf-ledare kräver hårdare tag mot friskolor. - Benjamin Dousa i Svenska Dagbladet

Inga kommentarer: