måndag 6 januari 2020

En läsomans bekännelse

» Abstinens

Jag har abstinens i dag! Svår abstinens! Inte så att jag gjort något förhastat nyårslöfte att avstå från någon drog eller liknande. Nä, så illa är det trots allt inte. Det är en situation jag aldrig ska försätta mig i. Jag har en gång i tiden gjort mig beroende av värktabletter mot min migrän. Till slut hade jag huvudvärk bara för att jag inte tagit dagens dos. Och jag kan berätta att det var inte kul att ta mig ur. Så numera är jag försiktig. Och har dessutom mycket mindre migrän än jag hade som ung och ansvarslös.

Morgontidning
Nä, min abstinens handlar om att Trettondagen är en av dessa dagar under året då det inte kommer några papperstidningar. Ingen trevlig duns när tidningarna trillar in genom brevinkastet. Ingen morgontidning att ligga i sängen och bläddra i innan jag går upp. Ingen morgontidning att bre ut på köksbordet medan jag äter min frukost. Den kanske viktigaste måltiden på hela dagen. Att inte ha en morgontidning att bläddra i ger svåra abstinensskakningar.

Det ska fastslås att jag är läsoman. Jag lider av svårartat läsberoende. Tre morgontidningar ska det trilla in genom brevinkastet. Helsingborgs Dagblad, Svenska Dagbladet och Dagens ETC. Bara det här att läsa olika tidningar med helt olika grundsyn är en speciell upplevelse. Det är nyttigt att lära sig förstå hur politiska motståndare resonerar. Jag hittar många uppslag till blogginlägg genom att läsa "motståndarsidans" argumentation och publikationer. Jag tror faktiskt att vi som står till vänster är mycket mer öppna för att läsa vad andra tycker och tänker än vad man är på högersidan.

Och, det ska vara en papperstidning. Att läsa en tidning på nätet är inte alls samma sak. När man bläddrar igenom och läser en tidning på nätet så läser man det som man är intresserad av. När man bläddrar i och läser en papperstidning så läser man också sådant man inte visste om att man skulle vara intresserad av. Och detta är något helt annat.

Alltså får jag abstinens när jag inte har någon papperstidning att bläddra i förrän jag kunnat vara iväg och köpt en Aftonbladet. Att ta fram en platta och plocka fram en e-tidning via en app eller liknande ger inte samma känsla. Man pickar fram en förstoring och drar och sveper och har sig. Med jämna mellanrum slarvar man med en svepning så plattan misstar det för ett tappande och så får man backa och börja om. Man läser en intressant artikel och så mitt i allt så går skärmen ner i viloläge. Att läsa på en skärm är mycket jobbigare, så är det bara.

Enda fördelen är att man ju kan läsa så många fler tidningar. Man kan spara pengar på en billigare prenumeration. Man kan leta fram artiklar i tidningar man knappt visste fanns. Men, med jämna mellanrum svär man en ramsa när den intressanta artikeln man hittat ligger bakom en betalvägg. Och man kan inte abonnera på ALLA tidningar.

Hur som helst så är vi tillbaka i normala gängor i morgon. Nu är helgerna över och man kan med förväntan vänta på att dagens morgontidningar ska trilla in genom postinkastet igen.

1 kommentar:

Gunilla Pellinen sa...

Håller helt med dig. Älskar min papperstidning och ju mer vi läser ju vidare vyer får vi. Tänker även på riktade tidningar som facktidningar, Faktum med flera. Läs mera!