fredag 17 januari 2020

Ett av Calles misstag

» Business framför allt

Jag tänkte börja med att upprepa ett citat från Moderata Ungdomsförbundets ordförande Benjamin Dousa, som i en oväntad attack av klarsynthet sade så här om de borgerliga partiernas syn på Friskolor:

Pengamaskin
- "Moderaterna och borgerligheten har suttit i knät på friskoleföretagen. Och värnat deras aktieägare snarare än elever, föräldrar och skattebetalare."

Ett exempel på denna knäsittarmentalitet får vi från Åstorps grannkommun, moderatstyrda Ängelholm. Här vill Internationella Engelska Skolan etablera sig. Fast en förutsättning för detta är att man inte omfattas av samma regler som traditionella kommunala skolor. Ställer man samma krav på de kommersiella friskolekoncernerna som man ställer på kommunala skolor så blir det ju inga pengar över till aktieägarnas vinster. I det här fallet i Ängelholm kräver Internationella Engelska Skolan undantag från reglerna för hur stor skolgården ska vara. Kan man köpa mindre mark så blir det ju billigare och då blir det mer pengar över att dela ut till ägarna. Boverkets rekommendation är att det ska finns 30 kvadratmeter friyta per skolelev. Snittet i Sverige ligger i dag på ca 45 m². Men Internationella engelska skolan vill alltså spara pengar och vill bara att det ska behövas 17 m². Då kan man ju köpa mindre tomt! Det fick man igenom i Liberalt styrda Landskrona hänvisar man till.

För övrigt är det inte första gången som de kommersiella friskolekoncernerna i allmänhet och Internationella Engelska Skolan i synnerhet kräver olika former av subventioner från kommunerna för att etablera sig. I likaså moderatstyrda (med stöd av Sverigedumokraterna) Trelleborg har kommunen gått med på att stödja Internationella Engelska Skolan med 4 miljoner kronor om året som skolan alltså får i bidrag från kommunen förutom ordinarie skolpeng. Detta för att hjälpa till att betala hyran för lokalerna. Ett beslut som dock lyckligtvis är överklagat. Är det fritt fram för alla kommersiella friskolor att få extra bidrag från kommunens skattebetalare förutom skolpengen i Trelleborg?

Det finns dom som har den stora fräckheten att kräva av Friskolor att dom ska ha samma personaltäthet som kommunala skolor. Det är ju helt oförskämda krav. Tänk att ställa krav på skolorna som skulle innebära att vinsten minskar! Då kanske det inte blir några pengar över till aktieägarna!

- "Ni skapade ett paradis för oseriösa ägare, tokiga sekter och extremister. Skolor kan gå i konkurs mitt i terminen utan efterräkningar samtidigt som urusla skolor får chans efter chans att fortsätta – och till och med expandera."

Friskolor

Det pågår dessutom för tillfället en debatt om i vilken utsträckning Offentlighetsprincipen ska gälla även för Friskolor. Friskolorna vill verkligen inte att denna princip ska gälla dom. Dels så skulle det ju kosta pengar att tvingas låta personal plocka fram uppgifter som är offentliga och lämna ut dessa till den som kräver detta. Det är ju en kostnad (som alltså kommunala skolor alltid har) som kan hota vinstmålet för Friskolan. Det riskerar ju att ytterligare minimera överskottet som ska delas ut till aktieägarna. Dessutom kan man ju tvingas dela ut affärshemligheter. Vi måste ju komma ihåg att Friskolorna först och främst är Affärsverksamhet och inte först och främst Skolor.

När den moderatledda regeringen under Carl Bildt införde den svenska Friskolereformen med Fritt skolval och Skolpeng så varnade OECD den svenska regeringen för att genomföra reformen eftersom den riskerade att öka segregationen inom skolan och öka kostnaderna. Carl Bildt valde att inte diarieföra brevet från OECD utan stoppade det längst in i en byrålåda och drev igenom reformen. När OECD:s varning på senare tid blivit känd så har det visat sig att dom hade rätt! Vi tar Benjamin Dousas uttalande en gång till:

- "Moderaterna och borgerligheten har suttit i knät på friskoleföretagen. Och värnat deras aktieägare snarare än elever, föräldrar och skattebetalare."

Läs lite bakgrund:
Skolgård i Ängelholm kan halveras för att anpassas till friskola. - Helsingborgs Dagblad
Kommunstöd till friskolas hyra kan vara olagligt. - Helsingborgs Dagblad
Friskolor för mig innebär betygsinflation och religiös extremism. - Nalin Pekgul i Fokus

Inga kommentarer: