torsdag 9 januari 2020

Det räcker egentligen inte

» Äntligen

En av punkterna i Januariöverenskommelsen var att sätta stopp för öppnandet av fler religiösa friskolor. Nu har en utredning gjord av utredaren Lars Arrhenius lämnats över till Utbildningsminister Anna Ekström som föreslår just detta. Det är verkligen på tiden!

Skolan
Barn ska inte indoktrineras till en religion som bestämts av föräldrarna. Det ska verkligen inte ske genom att vi skattebetalare finansierar det hela. Tyvärr ingår det inte i förslaget att stoppa alla religiösa förskolor. Det borde vara lika självklart, om inte tom ännu mer självklart.

Om nu en rektor för en av de religiösa friskolor som redan finns och vars lön betalas av oss skattebetalare tycker att detta är "kommunism" och "politiskt trams" så säger det mer om hans brist på kunskap än om det kommande förslaget. Att hota med "kommunism" är inget nytt. Det gjorde ju även ägaren till den svenska skolkoncernen Internationella Engelska Skolan, Barbara Bergström, när debatten om begränsningar i vinsterna från kommersiella skolor var som ivrigast. Barbara Bergström, som för övrigt är gift med SVT-journalisten Hans Bergström, verkar tycka att hela världen är kommunistisk. Som affärskvinna borde hon ha kännedom om att Sverige är det enda landet i världen som med skattemedel finansierar friskolor som sedan har fritt fram att plocka ut hur mycket vinst dom vill ur verksamheten.

Hela Friskolereformen är ett misslyckande. Det har skapat en ännu mer segregerad skola samtidigt som det gett sämre skolresultat och ökat kostnaderna för skattebetalarna. Vi andra får glädjas åt att det nu i varje fall blir stopp för mer religiös indoktrinering av barn med skattepengar. Det är inte "kommunism", det är normalt folkvett!

Några artiklar:
Regeringen går vidare med etableringsstopp - Helsingborgs Dagblad
Svårt att stoppa nya religiösa friskolor - Dagens ETC
Regeringen går vidare med etableringsstopp - Aftonbladet
Barn måste få tro vad de vill - Ingvar Persson i Aftonbladet
Utredning: Nya religiösa skolor kan förbjudas - Dagens Samhälle
Rektor om regeringens förslag: Kommunism - Svenska Dagbladet

Inga kommentarer: