tisdag 14 januari 2020

Låt inte militärlobbyn bestämma

» Gröna uniformer räddar oss inte

Den svenska militärlobbyn har partaj i Sälen. Centralförbundet Folk och Försvar arrangerar varje år den här konferensen. Ska man följa mediarapporteringen så handlar det mer om Försvar (alltså mer pang-pang) än Folk. Det brukar utvecklas till nya överbud om vem som kan anslå mest pengar till inköp av nya flygplan, ubåtar, luftvärn och stridsvagnar. Och att samtidigt kritisera de som inte erbjuder lika mycket slantar för generalerna att leka med.

Utropstecken
Det slängs med höjda anslag till militären med miljardbelopp som är lika höga som de totala anslagen för att rädda klimatet. Det handlar om mycket större belopp för att köpa nya stridsvagnar, köpa nya stridsflygplan, anställa fler soldater, köpa nya ubåtar och att starta upp nya brigader. Men, vi glömmer bort de stora hoten. Dom är inte lika spännande som allt pang-pang.

Det är inte hotet från en militär attack från "fienden" som är det stora hotet. Risken för någon form av cyperattack är mycket större. Köp färre stridsflygplan och färre soldater och satsa mer resurser på att bygga upp en större säkerhet och beredskap mot spridande av nätlögner och andra former av cyberattacker. Det är lättare för Den lede Fi att med lite virus och annat elakt lamslå bankväsendet, sjukvården osv än att invadera med soldater.

Redan idag har vi med jämna mellanrum brister på mediciner. Marginalerna på lagerhållningen är så små att minsta lilla störning skapar enorma problem för människor beroende av mediciner. Vad händer vid en konflikt? Den svenska medicinförsörjningen kommer att braka ihop totalt vid en veckas bekymmer. Köp färre stridsvagnar och färre soldater och satsa pengarna på att se till att Sverige kan klara försörjningen med mediciner. Vi klarar det inte ens nu UTAN någon internationell konflikt.

Vi kan regelbundet läsa artiklar som berättar om kaoset inom svensk sjukvård. I dag kunde vi läsa om hur patienterna ligger i dubbla rader i korridorerna på akutavdelningen på sjukhusen i Stockholm. Antalet sjukplatser ute på avdelningarna på sjukhusen minskar. Stockholm ska avskeda hundratals läkare på akutsjukhusen. Samtidigt varnar läkarna för att det är totalt kaos. Sedan hjälper det inte att den moderata sjukvårdstoppen Irene Svenonius säger: - "Har god kontroll". Hur skulle det se ut under en krissituation? Köp färre ubåtar och korvetter och satsa pengarna på att ha en sjukvårdskapacitet som har marginal att även klara en krissituation. Inte befinna sig i kris under normaltillstånd.

Prioritera ner generalernas lekstuga och se till att det civila samhället har beredskap att klara samhället vid en krissituation. I dag klarar vi oss inte ens under normala förhållanden.

Inga kommentarer: