fredag 11 oktober 2019

Värdigt

» Nobelprisveckan

Det är stora Nobelprisveckan. Varje dag är det något Nobelpris som offentliggörs. I dag fick vi bland annat veta vem som får årets Fredspris. Tillsammans med Litteraturpriset är det väl det pris som det spekuleras friskast kring i media och bland människor i allmänhet. Litteraturpriset brukar gå till någon som man aldrig hört talas om. Antagligen främst eftersom jag är inte tillräckligt insatt i ämnet. Tyvärr! Det känns lite taskigt att erkänna detta eftersom min syster är (Ok var, hon är ju pensionerad precis som jag) bibliotekarie. Min dotter håller dessutom kanske på att utbilda sig till bibliotekarie. Och jag är ju uppvuxen med böcker runt omkring mig. Jag var inte gammal när jag tillbringade i stort sett en hel sommar liggande i soffan och läste Alexander Dumas samlade verk som stog i bokhyllan där hemma. Bland mycket annat. Men Akademien har en förmåga att hitta författare som jag aldrig hört talas om.

Hur som helst tänkte jag ta och ägna några rader åt Fredspriset istället. Det har ju spekulerats en hel del om ifall norrmännen skulle besluta sig för att tilldela Greta Thunberg priset. Hon har väl t.o.m varit favorit hos de olika bettingbolagen. Nu blev det inte så! Jag hade inte tyckt att det var fel om hon fått priset. Men jag är inte heller upprörd över att priset gått till någon annan. Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed som fått priset är en person som är en värdig mottagare till priset. Hans insats för att få till stånd fred och försoning i Etiopien, med Eritrea och i regionen gör honom till en värdig mottagare. Eritrea skapades en gång i tiden på 90-talet som en utbrytarstat från Etiopien. Och konflikten har fortsatt.

Abiy Ahmed har än så länge lyckats vända en ond spiral av våld. Låt oss hoppas att Nobelpriset innebär att det blir ökad hastighet i rätt riktning och inte tvärtom.

Nobelpriset

Jag är alltså inte besviken eller upprörd över att inte Greta Thunberg tillsammans med andra ungdomar runt om i världen som tillsammans gjort klart för alla gamla stofiler att nu är det dags att få tummarna ur och få något gjort och inte bara prata och applådera får priset. Hon / Dom hade varit värdiga mottagare. Men, det är även Abiy Ahmed.

Jag läste förresten att Donald Trump vore en värdig mottagare av Fredspriset nästa år. Under förutsättning att han snarast avgår som president...

Läs:
Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed får Nobels fredspris 2019 - Dagens Nyheter

Inga kommentarer: