söndag 27 oktober 2019

Älska din nalle - Nalledagen

» Om det minskande våldet

Blev ni förvånade av rubriken? Men, det är faktiskt så. Vi har inte en spiral av allt mer ökat våld. Vi har ett minskat våld i samhället! Men det är fakta som inte passar en hel del politiker - och media som vill ha rubriker. Det som fick mig att än en gång fundera i dom här banorna var en text hos en av de här pestspridande extremhögersajterna. Dom skrev:

- "Den pågående epidemin av krigsliknande gängvåldtäkter i Sverige, som hittills drabbat och förstört en halv miljon svenskars liv."

Älska din nästa
Verkligheten är att det sker inte fler våldtäkter i Sverige än i andra jämförbara länder. Och det har inte skett någon katastrofal ökning heller. Den ökning som skett i statistiken beror på att många fler anmäler i #Metoo:s spår att dom blivit utsatta och att efter lagändringar är det fler sorters övergrepp numera ingår i begreppet våldtäkt. Jämför man med andra länder så är det fler typer av övergrepp som i Sverige ingår i begreppet våldtäkt. Det innebär då också att det sker fler övergrepp som kallas våldtäkter i statistiken. De flesta sexuella övergrepp och våldtäkter sker mellan personer som känner varandra, inom familjen osv. Om en man våldtar sin fru 10 gånger innan hon anmäler det till Polisen så står det 10 våldtäkter i svensk statistik. I många länder blir det bara en våldtäkt eftersom man inte räknar varje brott för sig. Slutligen är det fortfarande länder där det inte alls är våldtäkt mellan ett gift par. En enda våldtäkt är en för mycket. Våldtäkt är ett vidrigt brott, där jag instämmer i att det borde bestraffas hårdare.

Om vi sedan övergår till annat våld som misshandel och mord så har detta inte heller ökat. Vi kan t.ex. titta på hur många som vårdas på sjukhus efter att ha utsatts för våld. 2009 var det ca 2.500 personer. Sedan har den siffran sjunkit vartenda år för att 2018 ha sjunkit till ca 1.500 personer. Från 2009 till 2018 har antalet personer som överhuvudtaget fått vård efter att ha utsatts för våld minskat med 15%. Antalet polisanmälningar för grovt våld har minskat under samma period med 16%. Vanligaste våldet är inom familjer och fylleslagsmål utanför krogar. Antalet människor som blir överfallna av för dom okända personer är en mycket liten del av våldet. Och det ökar inte!

Vi har haft en tid av ökat skjutande där kriminella grupper använder vapen mot varandra. Detta beror på att det just nu finns gott om skjutvapen tillgängliga. Svenska Dagbladet har haft en artikelserie där dom följt var dessa vapen kommer från. En mycket stor grupp är köpta i Slovakien. Det handlar om f.d. militärvapen som pluggats igen. Som svenska uppköpare fullt legalt köpt upp i 100-tal. Dom har sedan förts till Sverige där en företagare i fina moderatghettot Vellinge på löpande band borrat upp dom och gjort dom användbara som skjutvapen igen. Och sedan har dom sålts till villiga köpare. En annan grupp kan spåras till en vapenhandlare i Stockholm som köpt upp mängder med vapen (för sportskytte...) och sedan utan att redovisa sålt dessa vidare till kriminella.

Men, för att det hänt ett par av media väl uppblåsta spektakulära skjutningar så innebär detta inte att det hänt något exceptionellt i statistiken. Faktum är dock att media ägnar mycket mer av sin uppmärksamhet åt våld. Inte för att det ökat, utan för att......? Bli inte uppskrämda av politiker som vill dra poänger på att skrämma upp oss. Det är större risk att skadas eller dödas i en olycka på jobbet än att bli överfallen eller mördad av en helt okänd människa. För att inte tala om riskerna i trafiken!

Hjärtan

Lite bakgrund:
Dagens Ekos märkliga nyhetsvärdering. - Magasinet Paragraf
Att hålla två tankar om våld i huvudet samtidigt. - Magasinet Paragraf
Kriminalstatistiken bekräftar att det grova våldet har minskat i Sverige. - Magasinet Paragraf

Inga kommentarer: