torsdag 24 oktober 2019

Raggsockans dag

» Några miljarder

De tre svenska storbankerna har med någon timmes mellanrum allihop presenterat sina överskott för de senaste tre månaderna. Och det är inga småsummor. Fast aktieägarna verkar missbelåtna för börsen föll. Det var inte tillräckligt många miljarder!

Bankdirektör
Swedbank - 5.840.000.000 kronor i vinst
Handelsbanken - 5.344.000.000 kronor i vinst
SE Banken - 5.860.000.000 kronor i vinst

Börskurserna sjönk i besvikelse över att bara 2 av bankerna visat på ökade vinster. Den tredje, Swedbank, minskade sin vinst en aning. De tre bankerna gjorde alltså en total vinst under det tredje kvartalets tre månader på drygt 17 miljarder kronor. Varje svensk (jag räknar för enkelhetens skull med 10 miljoner), från nyfödd bebis till 100-åriga krutkärringar, bidrog alltså med 1.700 kronor i vinst till bankerna under dessa tre månader. Det blir nästan 19 kronor varenda dag, 7 dagar i veckan, som varenda svensk bidrar med till bankernas vinster.

Fast som sagt, aktieägarna var visst inte riktigt nöjda. Dom hade tydligen förväntat sig lite till. Om vi tar räkneexemplet att varje svensk, varje timme, dygnet runt bidrar med en krona i vinst till bankerna (alltså 24 kronor om dagen) då skulle bankernas vinst ha legat på ungefär 7 miljarder per bank och kvartal. Tror ni att aktieägarna hade varit nöjda då?

Jag tvivlar!

Inga kommentarer: