onsdag 2 oktober 2019

Peace brother

» Internationella icke-våldsdagen

Det är Internationella icke-våldsdagen i dag. Instiftad av Förenta Nationerna med syftet att sprida budskapet om icke-våld, fred och tolerans. Firas till åminnelse av Mahatma Gandhi som föddes för exakt 150 år sedan, den 2 oktober 1869.

Tyvärr är Icke-våld inte inne i dag. Det är militarism, krigshot, upprustning, militärsatsning och mer pengar till militären som gäller. Här i Sverige tävlar de politiska partierna om att bjuda över varandra när det gäller anslag till generalerna att leka med. Militärövningar är högsta mode. Nya kanoner, stridsflygplan, ubåtar och allt annat som generalerna vill leka med är viktigast av allt. Skattepengarna räcker inte till, men militären ska få ökade anslag.

Motivet till att vi måste öka pengarna till krigsmakten är att den är underfinansierad hävdar man. Vi har nedrustat heter det, som om det vore något negativt. Ta därför en titt på nedanstående diagram. Det visar hur många miljarder dollar som de olika EU-länderna anslår till militären. Det är den röda stapeln som är Sverige.

Militärutgifter

Av de 28 EU-länderna ligger Sverige alltså på 8:e plats. Det är alltså bara 7 EU-länder som lägger mer pengar på militären (Frankrike, Storbritannien, Tyskland, Italien, Polen och Nederländerna). Alla stater som är mycket större än Sverige. De flesta länder har lägre anslag (Grekland, Belgien, Rumänien, Portugal, Danmark, Finland, Österrike, Tjeckien, Ungern, Slovakien, Irland, Belgien osv). I många fall länder som är större än Sverige. Men här i Sverige handlar debatten om att bjuda över de andra partierna och öka anslagen ännu mer.

I tabellen hittar ni som jämförelse några andra länder utanför EU. USA:s stapel får inte plats i diagrammet. Den fortsätter upp i skyn. Totalt lägger USA 9% av statsbudgeten på militärerna. Det är något förenklat 10 gånger så mycket pengar som Ryssland!

Jag tycker att vi skänker en tanke till Mahatma Gandhi och Icke-Våld. Och hoppas att politikerna kan hitta en bättre användning för en hel del av miljarderna!

Inga kommentarer: