söndag 6 oktober 2019

Lite om egoism

» Stackars Fjollträsk

Jag läser i Aftonbladet en intervju med förre ministern Aida Hadzialic (S) som nu fått ett nytt välbetalt jobb (111.200 kr/mån) som finansregionråd för oppositionen i Stockholm. Vilket innebär att hon instämmer i klagokören från Fjollträsk över att rika och privilegierade kommuner och regioner får bidra till att finansiera verksamheter i mindre och fattigare kommuner och regioner.

Aida och andra Stockholmare vill inte bidra till alla de kommuner som Staten övergett. I de flesta mindre kommuner i landet finns idag ingen som helst statlig service. Staten har inga anställningar att erbjuda, det finns ingen statlig verksamhet. Ingen statlig service alls. Nu senast är det Arbetsförmedlingen som lämnar större delen av de svenska kommunerna i sticket. Detta efter beslut fattade i Stockholm. Innan dess har Försäkringskassan, Polisen, Skattemyndigheten osv stuckit och lämnat kommunerna utan service och utan arbetstillfällen. Centralisering har varit modeordet under lång tid. Den här centraliseringen sker i stort, och den sker i smått. En gång i tiden fanns det personal på alla landets järnvägsstationer. I dag är dom bortrationaliserade och arbetet sköts på distans från ett litet antal platser i städerna. Nu är det på gång samma sak på flygplatserna. Flygledarna på de mindre flygplatserna ska bort och flygledningen sköts centralt från Stockholm. Exemplen är många på hur mindre kommuner dräneras på arbetstillfällen av samhället. Men människor är otacksamma och fortsätter att leva där!

Stockholm
Samtidigt är inkomstnivåerna mycket högre i de rika kommunerna och regionerna. Löner som betalas genom skatter och arbete av alla i hela landet. Vad beror det på att rikemansghetton som Danderyd, Lidingö, Täby osv i Stockholm kan hålla lägre kommunalskatt än fattigare kommuner? Det beror inte på skickliga politiker som kan sköta ekonomin bättre. Det beror på att kommuninnevånarna har så mycket högre inkomster att var och en betalar in ett högre skattebelopp till kommunen. Alltså kan kommunen hålla en lägre skattesats, varje kommuninnevånare betalar ändå in mer. Genom att se till att det inte finns billiga hyresrätter kan man slippa innevånare med lägre inkomster.

Vi kan se hur människor i hela landet är med och finansierar många verksamheter som sedan bara finns i Stockholm. Inom t.ex. kultur. Dom har ingen möjlighet att utnyttja servicen, men får hjälpa till att betala. Till detta kan vi lägga att hela landet får bidra till rikemansghettonas innevånares lyxliv genom ROT- och RUT-bidrag. Det är nämligen dom som utnyttjar den här typen av bidrag och har blivit bidragsberoende.

Jag har därför ett förslag. Vi avskaffar omfördelningen av bidrag mellan rika och fattiga kommuner och regioner. Men, istället baserar vi alla statliga bidrag till kommunerna på hur höga inkomsterna är i kommunen och regionen. Och man baserar de statliga bidragen på hur många statliga arbetstillfällen det finns i kommunen och regionen. Har man genomsnittsinkomster som ligger högt över snittet för landet får man helt enkelt klara den kommunala ekonomin utan statliga bidrag. Är snittinkomsterna låga blir de statliga bidragen mycket högre. Har man en låg andel statliga jobb, eller inga statliga jobb alls, så får man rejäla statliga bidrag som kompensation. Detta medan kommuner och regioner med stor andel statliga jobb över snittet får avdrag på de statliga bidragen för detta. Kommunen får ju redan en massa pengar från Staten.

Vad tror ni? Kommer de redan privilegierade regionerna köpa den uträkningen? Kommer Stockholm att tjäna eller förlora på uträkningen?

Egoismen frodas bland 08:or.

Läs mer här:
Hadzialic går emot regeringen om fattiga kommuner - Aftonbladet

Inga kommentarer: