tisdag 1 oktober 2019

Om prioriteringar

» Moderat straffbeskattning

Ett av Moderaternas stående krav sedan länge är ständigt nya vad man kallar Jobbskatteavdrag. Dvs att man ytterligare ska straffbeskatta grupper som inte kan arbeta av olika anledningar. Pensionärsskatten har varit omdiskuterad länge och är nu i princip avskaffad av den Rödgröna regeringen. Det som kallas Pensionärsskatt är ju inget annat än effekten för pensionärer på Jobbskatteavdragen. Genom att ständigt ha genomfört olika Jobbskatteavdrag när man haft makten har man (alltså den gamla Högeralliansens partier) ökat skillnaden i beskattning mellan den som jobbar och t.ex. den som är pensionär. Den skillnaden är vad man kallat Pensionärsskatt. I den moderata drömvärlden ska t.ex. pensionärer bestraffas för att dom blivit gamla och inte längre kan jobba. Och bestraffa gör man genom att låta en pensionär betala högre skatt än den som jobbar - för exakt samma inkomst.

Moderaterna
Det förtjänar dock att påpeka att Jobbskatteavdragen inte bara skapat Pensionärsskatten. Det har också skapat straffbeskattning av Funktionshindrade, Föräldrar, Sjuka och skadade, Arbetslösa osv. I den moderata drömvärlden (mardröm för de flesta kanske...) blir nämligen sjuka människor plötsligt friska och kan börja jobba om dom straffbeskattas tillräckligt mycket. Den som förlorat jobbet för att arbetsgivaren lagt ner och flyttat utomlands hittar plötsligt en ny arbetsgivare när hen blivit straffbeskattad. Nyblivna föräldrar väljer plötsligt att inte vara hemma med sina nyfödda barn utan återgår i arbete när dom fått förmånen att straffbeskattas av Moderaterna. För att inte tala om Handikappade och Funktionshindrade som helt plötsligt blir av med sina handikapp och funktionshinder så att arbetsgivarna plötsligt slåss om att anställa dom. Allt som en underbar effekt av att få straffbeskattas!

Nu ser jag att Moderaterna och Elisabeth Svantesson vill införa ännu ett nytt Jobbskatteavdrag. Jag har tappat räkningen på vilket det är i ordningen. Sjunde? Man vill alltså ytterligare straffbeskatta den som fötts med ett handikapp eller som kanske fått ett handikapp efter någon olycka. Den som drabbats av en sjukdom eller kanske arbetsskada och inte kan jobba under en tid. Den som förlorat jobbet sedan arbetsgivaren valt att rationalisera. Den som blivit lycklig förälder och är hemma och tar hand om sitt barn. Hur Moderaterna tänkt med pensionärerna har jag inte riktigt lyckats uppsnappa. Om man vill återinföra Pensionärsskatten eller inte har jag inte lyckats hitta något om. Men straffbeskattningen av alla de andra grupperna vill man i varje fall öka på ytterligare. Och det beror naturligtvis på att Moderaterna anser att den som är sjuk, handikappad, arbetslös osv egentligen bara är lat och arbetsskygg. Det är ett förhållande som vi väljer, inte något som vi drabbas av. Straffar man oss tillräckligt mycket så väljer vi att bli friska och få jobb.

Autismnål
Jag har en son som snart ska fylla 22 år. Han är autistisk och ingen arbetsgivare är intresserad av att anställa honom. Detta eftersom han skulle behöva en heltidsanställd assistent hela tiden. Han har istället beviljats Daglig Verksamhet där han är på heltid och har en sysselsättning. Han har aldrig arbetat utan har ju gått i Träningsskola lite längre än vad andra barn går i skolan. Och han har nu som inkomst Aktivitetsersättning. Denna är för honom 8.835 kronor i månaden för tillfället. Beloppet beror på åldern. Efter skatteavdrag på 1.936 får han ut 6.899 kronor. Hade Kimmy istället jobbat och haft samma inkomst skulle det dragits 1.227 kronor i skatt så att han hade fått ut 7.608 kronor. Varje månad straffbeskattas alltså Kimmy med drygt 700 kronor (på ett år ungefär 8.500 kronor) för förmånen av att ha fötts med Autism. Jag skulle gärna vilja ha en förklaring från en Moderat företrädare om på vilket sätt hen anser att detta är en rättvis bestraffning.

Naturligtvis är det så att Kimmys ekonomi går bra ihop än så länge. Han bor fortfarande hemma. Trots att det gått mer än 1½ år sedan han beviljades ett LSS-boende har han av kommunen inte fått något sådant. Problemen uppkommer den dag han ska betala en hyra och avgift för assistans. Den dagen den sorgen. Men jag kan fortfarande inte på något sätt se det rättfärdiga i att han ska straffbeskattas. Och ser verkligen fram emot en motivering från Moderaterna.

Fast om jag ska vara ärlig så förväntar jag mig inte detta... Dom kan nämligen inte motivera det med någon rimlig förklaring.

Läs lite mer:
Funkisskatten bestraffar funktionshindrade - Dagens ETC

Inga kommentarer: