tisdag 22 oktober 2019

Älskade skatter

» Skatter

Vad tycker ni? Kan skatter vara ett spännande ämne att ägna några minuter åt? Den norska Schibstedt-koncernens båda stora svenska tidningar, socialdemokratiska Aftonbladet och moderata Svenska Dagbladet ägnar i dag båda sina huvudledare åt de svenska skatterna. Som ni förstår med lite olika infallsvinkel.

Moderaterna
I Aftonbladet får vi läsa att Moderaternas föreslagna nya skattesänkningar skulle för partiledaren Ulf Kristersson, som har en månadslön på 176.000 kronor i månaden, innebära en sänkt skatt med 10.500 kronor i månaden. Det har Madelén Falkenhäll på Swedbank räknat ut på uppdrag av SVT:s Agenda. SVT reportern Mari Forssblad hade också frågat en servitris och en väktare som jobbade vid den Moderata kongressen hur mycket dom tjänade. Det var 13.000 resp 30.000 kronor i månaden. Dom skulle få 300 kronor i skattesänkning räknade Swedbank-ekonomen ut.

I Svenska Dagbladet är Catarina Kärkkäinen sedan upprörd över att Agenda bara frågat en enda ekonom om effekterna av de av moderaterna så omhuldade Jobbskatteavdragen. Moderaterna hävdar ju att om de som jobbar och tjänar gott om slantar kan tjäna ännu mer när skatten sänks så kommer dom att jobba ännu mer. Samtidigt som alla lata och snyltande bidragsförlamade sjuka och arbetslösa plötsligt kommer att börja jobba när dom ser hur dom straffbeskattas. Blir man tillräckligt bestraffad så blir man plötsligt frisk. I Agenda säger professorn i Nationalekonomi Eva Mörck så här:

- "Moderaterna är så övertygade om att det här är bra. De bryr sig inte om att ta reda på om det verkligen är bra eller inte".

Nu vill alltså Moderaterna förutom ytterligare Jobbskatteavdrag även sänka skatten ytterligare för de som har lite högre inkomster. Enligt de här moderata teorierna så kommer Ulf Kristersson när han får behålla ytterligare 10.500 kronor av de 176.000 kronorna som han tjänar att i ren och pur glädje över allmosan att börja jobba lite extra. Kanske jobbar han lite övertid några kvällar som moderatledare och får OB för detta? Eller han kanske tar ett extraknäck som konsult för någon?

Naturligtvis är de här moderata teorierna rena rama struntpratet. Det är ett önsketänkande för att motivera att man vill öka klyftorna i vårt samhälle. Man vill genomföra det som Ulf Kristersson lovade när han valdes in i Riksdagen:

- "Som moderater och förkämpar för individuell frihet och marknadsekonomi har vi ett uppdrag att bekämpa och avveckla välfärdsstaten."

Han vill avskaffa den svenska välfärdsstaten. Något som uppenbarligen också Catarina Kärkkäinen ser som målet. Hon avslutar sina rader med att hon saknade en fråga i SVT:s Agenda:

- "Varför menar Moderaterna att det är rätt att människor får behålla mer av sina egna pengar? För det är det."

Moderaterna
Ju mindre skatter som kommer in desto mindre till den hemska Välfärdssamhället. För det är ju det som Ulf Kristersson vill avskaffa. Men kära Catarina, lite skatter måste vi ha för att betala för militär, polis, fängelser och kungahus. Vi kan inte avskaffa skatterna.

Jag har haft funderingar över orättvisan med Jobbskatteavdragen tidigare. Senast för en knapp månad sedan då jag tog som exempel min 21-åriga son. Han är autistisk och har ju pga sitt funktionshinder inte en chans på arbetsmarknaden. Alltså har han istället sysselsättning på heltid via Daglig verksamhet. Han får också en Aktivitetsersättning som är beroende av hur gammal man är. Kimmy får 8.835 kronor i månaden. På detta betalar han 1.936 kronor i skatt. Hade han istället inte haft något funktionshinder utan kunnat jobba och tjänat lika mycket (lite....) så skulle han pga Jobbskatteavdragen ha betalat 1.227 kronor i skatt. Det handikapp han har straffbeskattas alltså så att han betalar ungefär 58% högre skatt. Moderaterna vill införa ännu ett Jobbskatteavdrag så att Kimmys straffbeskattning skall öka ytterligare. Han är ju bara en lat snyltare som är bidragsberoende. Straffas han beskattningsmässigt tillräckligt mycket så kommer han att ta sig i kragen och skaffa ett riktigt jobb. Ja, ungefär så resonerar man från Moderaterna.

Jag skrev för nästan en månad sedan ett mejl till Moderaterna och undrade hur jag skulle ha motiverat för Kimmy varför han ska straffbeskattas. Om det nu hade gått, vilket det inte gör pga hans funktionshinder. Han förstår inte detta alls. Jag kan berätta att Moderaterna har inte svarat!

Läs dom här:
Ulf Kristersson låter som SD och Trump. Moderaterna vill öka klyftorna utan jobbiga frågor - Jonna Sima i Aftonbladet
Agendadrivet om M:s politik - Catarina Kärkkäinen i Svenska Dagbladet

Inga kommentarer: