lördag 9 februari 2019

Säg vad du tycker

» Slantar

I torsdags tyckte jag ju till om att Björn Wahlroos nu ska lämna Nordea och i samband med det konstaterade jag att finska Nordeas kvartalsbokslut inte var lika upplyftande som de andra tre storbankerna, som ju är svenska. Nu ska detta inte tolkas som att Nordea inte tjänar multum på sin verksamhet. Bankgirigheten finns hos alla bankerna, och den är framgångsrik. Och ägarna får rikligt med belöning!

Under de senaste 5 åren har de fyra storbankerna totalt delat ut drygt 314 miljarder kronor till sina aktieägare. Vi kan t.ex. jämföra det med Sveriges Försvarsbudget som 2018 låg på 54 miljarder kronor. Aktieägarna i de fyra storbankerna får alltså varje år insatta på sina konton nästan 10 miljarder mer än vad hela den svenska Försvarsbudgeten kostar. Och för dessa slantar betalar dom en mindre andel i skatt än vad en vanlig industriarbetare betalar i skatt på sin lön. Vi ska kanske lägga till att de fyra storbankerna under samma fem år gjort en sammanlagt vinst på 421 miljarder kronor. 421.000.000.000 blir det.

Timbro
Men, vi kan väl ändå få glädjas åt att den frispråkiga Björn Wahlroos nu lämnar Nordea. En som tydligen beklagar detta är Näringslivets lobbyorganisation Timbros utsända på Svenska Dagbladets ledarsida, Lydia Wålsten. I Gårdagens ledare är hon orolig för att näringslivsföreträdarna är så försiktiga och rädda för att säga något. Hon kommer alltså att sakna Björn Wahlroos som ju inte var rädd för att säga vad han tyckte om sina medmänniskor. Under rubriken "Bryt åsiktskorridoren i näringslivet" efterlyser Lydia direktörer och styrelsefolk från näringslivet som säger vad dom tycker. Uppenbarligen tar hon upp som positiva föredöme Leif Östlings: - "Vad fan får jag för pengarna?" Eller när Antonia Ax:son Johnson tyckte att Högeralliansen borde kunna samarbeta med Sverigedumokraterna. När ETC då konstaterade att Ax:son Johnson i så fall "valde fascism över socialism" så tycker Lydia att det var smaklöst. Fast så är det ju. De Borgerliga partier som väljer att hellre vända sig till Sverigedumokraterna än att acceptera samarbete med Socialdemokraterna har väl valt fascismen framför socialismen. Eller? Hur som helst vill Näringslivstorpeden från Timbro att näringslivets företrädare ska bli aktivare i debatten!

Aftonbladet tycker i dag att Lydia Wåhlstens upprop är en bra idé. Som Aftonbladet skriver: - "Svenska direktörer borde vara mer frikostiga när de delar med sig av sina synpunkter på samhället. Det skriver i alla fall Svenska Dagbladets ledarsida. För en gångs skull håller vi faktiskt med kollegorna på Svenskan. Få saker kan avslöja klassamhället som en frispråkig direktör." Exempelvis som när Björn Wahlroos visade vad han tyckte om bankens egna kunder:

"Nu kommer jag nog att stöta mig med vissa men omkring 80 procent av människorna är idioter, åtminstone när det handlar om pengar. Finanssektorn handlar om att flytta pengar från de 80 procenten som saknar idéer till de 20 procent som har det."

Anders Borg
Fast av någon anledning så nämner inte Lydia Wåhlsten något om Björn Wahlroos mest klassiska yttrande. Ett yttrande som verkligen visar hur man i de här kretsarna ser på medmänniskorna.

Förresten, på tal om slantar och skatter så ser jag att Anders Borg (f.d. moderat finansminister och bananjämförare) som ju var den minister som på uppdrag av lobbyorganisationen Villaägarna "avskaffade" Fastighetsskatten nu har bytt åsikt. I ett uttalande tycker han att det är dags att rejält höja Fastighetsskatten, och gärna göra detta med hjälp av Sverigedumokraterna. Han menar att om man gör det med hjälp av dom så kan dom inte populistiskt bli ensamma om att protestera senare.

Inga kommentarer: