onsdag 13 februari 2019

Jag har rätt

» Tio intelligenta tankar

Någon gång, lite då och då, så har jag stora problem med att bestämma mig för vad jag ska välja för ämne för dagens tyckeri. En lösning, som i varje fall jag tycker är bra, är att ha ett antal kortare tyckerier. Sedan får ni läsare välja vilka ni tycker är bra tankar eller vilka tankar där ni mot förmodan skulle tycka att jag är helt fel ute. Skulle ni tycka det senare så tror jag faktiskt att det är ni som är helt ute och reser, men vi bor ju i ett demokratiskt samhälle så man har rätt att tycka fel också. För jag kan väl inte ha fel? Hur som helst så är här ett antal kortare tankar samlade:

¤ 1.   Visste ni att en del EU-medlemsstater säljer uppehållstillstånd och medborgarskap? Några krav på att man bor i landet eller har något speciellt skäl för uppehållstillstånd finns inte. Bara man hostar upp tillräckligt många miljoner så löser det sig snabbt. En perfekt metod för diverse skummisar från länder utanför EU att helt plötsligt ha rätt att resa fritt inom EU. Mer än 100.000 personer har i dag uppehållstillstånd och medborgarskap i EU och därmed ett EU-pass genom att ha köpt detta helt lagligt i de länder som sysslar med den här typen av affärer. - "Det hela hotar den inre säkerheten" konstaterar EU-Kommissionen - och gör ingenting. Länder som sysslar med den här typen av skumraskaffärer är t.ex. Cypern, Malta och Ungern.

¤ 2.   Den svenska idrottsrörelsen har fått sin rasistdebatt. På en av bilderna i ett informationsmaterial från ett av Riksidrottsförbundets medlemsförbund fanns en bild som visade en ung tjej - iklädd slöja! Vilken hemsk upplevelse detta måste ha varit för de som råkade se bilden. - "Varför normaliserar RF slöjan som ett klädesplagg vilket som helst!?! Det är för mig fullständigt obegripligt att en rörelse som säger sig stå för jämställdhet och alla människors lika värde visar en bild som denna." Så skrev ordföranden i ett annat av Riksidrottsförbundets medlemsorganisationer upprört. Jag som trodde, som jag skrev i inledningen, att vi levde i ett demokratiskt samhälle. Där vi bland annat har rätt att klä oss som vi vill. Det ska ingen annan lägga sig i, varken idrottsledare, präster, lagstiftare eller föräldrar (inom vissa gränser...) Det är tur att det finns lite vett inom idrottsrörelsen också, läs Björn Erikssons tankar.

¤ 3.   Övertrampen på olika sociala medier, som det så vackert heter, verkar växa. I helgen valdes Farida al-Abani till ny partiledare för Feministiskt Initiativ. Hotmejlen från NMR och liknande grupper började omedelbart välla in. Samma hot skickades tydligen även till bland annat Gudrun Schyman och Soraya Post.

¤ 4.   En lokal moderatpolitiker har tvingats lämna sina politiska uppdrag sedan han på Facebook tyckt: - "Skjut henne" om vice statsminister Isabella Lövin. - "Jag fick hjärnsläpp" hävdar han.

¤ 5.   En 60-årig man från Uppsala åtalas för hatbrott sedan han attackerat en muslimsk kvinna med en 5-månaders baby med ett träkors. - "Jag borde ha kört på er muslimer" skrek han och skrev efteråt på Facebook: - "Skällde ut ett huckle med barnvagn". Fast han har naturligtvis inte gjort något brottsligt. Bara sin medborgerliga plikt?

¤ 6.   Men det är inte bara här i Sverige som hoten från högerextremismen ökar utan att man tar det hela på tillräckligt allvar. I USA ökar antalet mord från Högerextremister. 2018 uppskattas siffran till 50 mord. Senast det var så många är nästan 25 år sedan, 1995 när högerterroristen Timothy McVeigh sprängde en federal byggnad i Oklahoma.

¤ 7.   Att Kristdemokraterna under f.d Livets Ord-medlemmen Ebba Busch Thor är på väg att bli Sverigedumokraternas närmaste allierade i den svenska politiken står allt mer klart. I Metro har riksdagspartiernas ungdomsförbund fått uttala sig om Januariöverenskommelsen som ledde fram till dagens Regering. Att Vänsterns, Miljöpartiets och Socialdemokraternas ungdomsförbund är mest kritiska till skattesänkningar för rika som leder till ännu snabbare växande klyftor är kanske inte så underligt. Att Centerns och Liberalernas ungdomsförbund är ganska nöjda är kanske inte heller så underligt. Det intressanta är att Kristdemokraternas och Sverigedumokraternas ungdomsförbund är eniga om att det värsta är en generös flyktingpolitik. Bygger inte KDU sin politik på det kristna kärleksbudskapet? Tydligen inte! Eller kärlek kanske bara gäller vissa?

¤ 8.   I Belgien har svallvågorna efter Greta Thunbergs aktiviteter tvingat en Miljöminister att avgå. Precis som de gula västarnas protester i Paris, så har Greta Thunbergs skolstrejk för miljön spritt sig till Belgien. Fast skolstrejken har tydligen fått fler följare. Ministern blev så upprörd över ungdomarnas engagemang att hon förklarade att det i själva verket var en politisk komplott och att hon visste vem som låg bakom. Hon hade varit i kontakt med Säkerhetstjänsten som skulle bekräftat hennes teori. Fast detta förnekade Säkerhetstjänsten, så den stackars kristdemokratiska miljöministern Joke Schauvliege tvingades gråtande skylla på sömnbrist, och att det bara var mänskligt att ibland ha fel. Taskigt!

¤ 9.   Sedan ser vi att högerdebattören Katerina Janouch slagit till igen med sin oförmåga att kolla fakta innan hon sprider dynga. Det var Katarina som blev välkänd för den s.k. Janouch-minareten i Helsingborg. Hon blev ju upprörd över att SSU i Helsingborg hade silhuetten av en minaret på sin hemsida. Hade han kollat upp lite noggrannare så hade fått veta att det var silhuetten av Helsingborgs klassiska rådhus. I Metro läser jag nu återigen om att det sprids lögner på nätet om att MP vill "beslagta" lägenheter från svenskar för att skaffa bostäder till invandrare. Det hela bottnar i ett förfalskat upprop som spreds under några dagar förra året och som Katerina Janouch var snabb med att sprida vidare utan att kolla källan. Nu är tydligen lögnerna ute på cirkulation igen bland rasister och andra högerextremister.

¤ 10.   Branschföreningen för onlinespel, Bos, har anmält Svenska Spel till Konkurrensverket. Anledning? Jo, Statliga Svenska Spel anger i sin reklam för konkurrensutsatta onlinespel att det är Svenska Spel som ligger bakom! Jo, det är säkert. Onlinespelkrämarna tycker att det är illojal konkurrens! Personligen tycker jag att Sverige borde göra som flera andra länder, helt förbjuda reklamen. Jag tycker annars att det hade varit bra om all reklam för onlinespel innehöll en uppgift om vem som ligger bakom sajten och var man hör hemma. Malta? Sverige? Om nu Konkurrensverket kommer fram till att Bos har rätt och inte Svenska Spel så är det dags att helt sätta stopp för Onlinespel!

Inga kommentarer: