måndag 11 februari 2019

Mutor

» Ett bra land

Även om man kan tro annorlunda när man hör en del kverulanter av olika politiska schatteringar så är faktiskt Sverige ett bra land att leva i. Det finns saker som kan bli bättre, men i det stora hela så är det faktiskt ett mycket bra land att leva i. Vi klagar med jämna mellanrum på det mesta. Men verkligheten är den att i en internationell jämförelse så bor vi i ett bra land.

Korruption och mutor
Vi klagar på sjukvården, men verkligheten är den att i en internationell jämförelse så är svensk sjukvård i den absoluta toppen. Men, det kan bli bättre. Vi klagar på arbetslöshet, men verkligheten är den att andelen svenskar som har ett arbete att gå till är den högsta som någonsin uppmätts inom OECD-länderna. Något som dock inte innebär att det finns saker som kan förbättras för att få ner antalet som är utan arbete. Vi klagar på skolan, men den är faktiskt inte så dålig i en internationell jämförelse. Men vi har rekord internationellt i avreglerad, privatiserad, kommersialiserad skola och det finns mycket som kan göras. Vi klagar på vårt sociala skyddsnät. Även om det finns många förbättringar att önska så är det i en internationell jämförelse mycket bra. Vi klagar på höga skatter, men vi har faktiskt inte världens högsta skattetryck. Däremot finns det saker som kan göras för att minska skattetrycket på arbetsinkomster och istället öka skatten på förmögenheter, kapitalinkomster, miljöförstörande verksamhet eller kanske på onyttigheter.

Fast det som fick mig att fundera i dom här banorna var när jag läste om världens minst korrumperade länder. Transparency international har presenterat sin senaste utvärdering. Sverige delar tredjeplatsen med Finland, Singapore och Schweiz. I topp hittar vi vårt grannland Danmark följt av Nya Zeeland och efter gruppen med bland annat Sverige hittar vi Norge.

Länderna placeras på en skala från 0-100, där 100 är idealet. Två tredjedelar av världens länder hamnar på under 50. Det ska poängteras att korruption är omöjligt att eliminera. Det kommer alltid att finnas olika former av korruption. Det viktiga är att bekämpa korruption. Att de som gör sig skyldiga till korruption döms för detta. Att det inte uppfattas som naturligt med olika former av korruption. DÅ får man problem. Ett av de länder som sjunkit på listan är USA som för första gången hamnat utanför topp-20 listan. USA och Brasilien är två länder som av organisationen pekas ut som viktiga att hålla koll på.

Jag var i veckan på en kommunal utbildning för förtroendevalda i kommunen. En av punkterna var just att vara uppmärksam på korruption och mutor. Hur avgör man vad som är korruption eller mutor, eller vad som bara är vänlighet? Det som blev slutsatsen av den diskussionen var att om det finns någon som helst misstanke eller tveksamhet så avstår man och tackar nej.

En form av korruption eller muta som jag själv regelbundet reagerar på är alla dessa som tidigare kallades bloggare men som nu fått ett fint namn - Influencer! Personer på sociala medier med mängder av läsare som skriver texter som inte är något annat än dold reklam för olika produkter och tjänster. Modeföretagen bjuder 100-talet "Influerare" på påkostade bjudresor (flygresor utomlands) för att dom sedan ska skriva om deras produkter. Gratisprodukter för att man ska skriva snällt om produkterna. Dold reklam som skadar förtroendet för hela företeelsen.

Det är minsann ingen som bjuder mig på en veckovistelse i Thailand!

1 kommentar:

Sven Tycker sa...

https://www.svd.se/ny-undersokning-sverige-basta-landet-att-ha-barn-i