söndag 10 februari 2019

Israel - Palestina

» Ockupationsmakt gör som den vill

Israel har beslutat att slänga ut TIPH från Västbanken. TIPH betyder Temporary International Presence in Hebron och är en obeväpnad observationsstyrka bestående av 64 obeväpnade observatörer från Sverige, Norge, Danmark, Italien, Schweiz och Turkiet som sedan 1997 är stationerade i Hebron på den av Israel ockuperade Västbanken. Var sjätte månad i mer än 20 år har styrkans uppdrag förlängts. Men, nu är det slut. Även hemsidan TIPH har tydligen plockats ner.

Coexist
Ett fördömande av Israels ensidiga beslut från FN:s Säkerhetsråd har stoppats av USA under Donald Trump. Den Palestinska myndigheten fördömer naturligtvis Benjamin Netanyahus beslut. Hebron på av Israel ockuperade Västbanken är en helig stad för både judar och muslimer och även för kristna. Och det är här konflikten finns. Mellan palestinier och israeliska bosättare. TIPH:s uppgift var att rapportera om övertramp från båda sidorna.

Men i dag är det högerstyrda Israels korruptionsanklagade premiärminister Benjamin Netanyahu beroende av stöd från ortodoxa judiska grupper och militanta bosättargrupper. Grupper som vill helt ta över kontrollen av Hebron. Alltså gäller det att göra sig av med en opartisk observationsstyrka som kan rapportera om vad som händer.

Jag har försökt att hitta någon förklaring / bortförklaring från statens Israels stora supporter i Sverige, KD:s Lars Adaktusson. Men hittar inget om ämnet på varken Facebook eller Twitter. Här är han fullt upptagen med att jaga Margot Wallström, alla former av Islam och att hylla Israel på alla tänkbara områden. Det är ju inte för inte som Lars Adaktusson även är ordförande i Vänskapsförbundet Sverige-Israel. Fast han skriver inte om något annat. Vad har han sysslat med i EU-Parlamentet?

Vi kommer inte ifrån det faktum att Israel är en ockupationsmakt på Västbanken. Där man är på väg att införa ett apartheidliknande tillstånd. Och nu med Donald Trump sittande i Vita Huset känner Benjamin Netanyahu att han kan göra precis som han vill. Donald stöttar upp!

Inga kommentarer: