lördag 25 november 2017

Om en sverigedumokrat

» Sverigedumokraterna träffas

Den svenska populistiska extremhögern i form av Sverigedumokraterna har sitt uppstartsmöte inför valet. Man träffas tydligen i Norrköping. Sverigedumokraterna är ett parti i kris. Efter att först efter förra valet haft en ständigt uppåtgående trend i opinionen har man sedan under en lång tid stått mer eller mindre stilla. För att nu sedan Ulf Kristersson kuppat in sig som ledare för Moderaterna och drivit partiet till höger ha tappat stora grupper väljare. Upp till var fjärde SD-supporter har på kort tid lämnat partiet. Främst till Moderaterna. För alla de seriösa partierna skulle ett sådant ras på kort tid ha föranlett krisstämning. Både inom partiet och i mediarapporteringen av partiet. Partiledaren hade ifrågasatts och partiets politik hade debatterats av alla. Men nu gäller det Sverigedumokraterna. Ett parti som inte tas på allvar av media, som inte tas på allvar av de andra partierna, som inte tas på allvar av väljarna heller. Jimmie Åkesson sitter väl cementerad i toppen. Han kan fortsätta sitt välbetalda jobb lång tid framåt.

Rasism och populism

Verkligheten är nämligen den att Sverigedumokraterna är ett extremt toppstyrt parti. Detta samtidigt som det på nivåerna under ständigt pågår en våldsam maktkamp. I Expressen läste jag för någon dag sedan om maktkampen i SD:s Skånedistrikt som pågick för några år sedan. Eftersom vår egen sverigedumokrathöjdare från Åstorp var inblandad så läste jag det hela med lite större intresse. Faktum är att det var en av de få gånger jag hört en sverigedumokrat ta till rejäla kraftord (det är ganska vanligt) och faktiskt ha rätt. Om denna Tony Wiklander yttrar sig en "konkurrent": - "Fan vad vidriga Wiklander och Eskilandersson är" säger han bland annat. - "Nu har du lyckats med samma förödelse som du gjort i din tidigare politiska karriär" fortsätter han. Tony var: - "En som vill fördärva, sabotera samt rasera hela det fina distrikt som vi byggde upp långt innan Din tid" och avslutar med: - "Är det någon som ska lämna SD så är det Du Tony Wiklander! Tony, du är ingen Sverigedemokrat"!

Tony Wiklander
Vem är då denna Tony Wiklander? Jo, i dag sitter han i riksdagen för Sverigedumokraterna och kan väl anses vara partiets ålderman i riksdagsgruppen. Han kan nog aspirera på en topp plats på listan över svenskar med flest partibeteckningar på visitkortet. När jag började intressera mig för politik var Tony och jag medlemmar i samma socialdemokratiska förening här i Åstorp. En ganska kontroversiell politiker. Som min mamma berättade tyckte någon: - "Kan vi utesluta den jäkeln". Nu löstes detta av sig själv. I besvikelsen över att det socialdemokratiska partiet inte ställde upp för honom när han fick sparken från sitt kommunala chefsjobb lämnade han Socialdemokraterna och gick med i Vänsterpartiet. Samarbetet med resten av Vänstern fungerade väl inte så bra, så småningom drog han igång ett eget parti, Löntagarepartiet. Sedan har det varit Framstegspartiet, Skånes Väl, Kommunens Framtid, Kommunal Demokrati och som sagt Sverigedumokraterna. Jag kan ha missat något!

Det här är alltså en äkta sverigedumokrat. Är det någon som inte förstår varför jag har 0,2 förtroende för det här partiet? Det är ett rasistiskt missnöjesparti som samlat på sig en mängd misslyckade politiska vrak utan någon annan gemensam nämnare än just rasism, missnöje och allmän inkonsekvens samt total inkompetens.

Inga kommentarer: