tisdag 21 november 2017

En skåning funderar

» Ørestad

För en dryg vecka sedan (förra lördagen) hade jag lite funderingar gällande förhållandet mellan Skåne och Danmark och den brist på förståelse för denna koppling som finns bland Makten i Stockholm. Det finns faktiskt en myt som berättar att när Sverige 1658 ockuperade den danska provinsen Skåneland så delade man Skåne på tvären för att Skåne inte skulle bli för starkt och inflytelserikt inom Sverige och hota Makten i Stockholm. Därför har Skåne under århundraden som gått varit uppdelat i två län, Kristianstads Län och Malmöhus Län. Med en helt onaturlig gräns dragen på tvären rakt igenom Skåne. Det var först 1997 som de båda länen slogs ihop till Region Skåne efter nästan 350 års uppdelning.

Greater Copenhagen
Varför tar jag då upp det här ämnet igen? Jo, diskussionen om var EU:s läkemedelsmyndighet EMA skulle placeras har aktualiserat förhållandet. Både Stockholm och København fanns ju bland kandidaterna. Sverige har satsat många miljoner på att kampanja för Stockholm, men i Skåne har stödet för København varit starkt eftersom en placering i København skulle spillt över på Skåne och främst Malmö/Lund. Nu visar det sig att vid omröstningen åkte Stockholm ut redan i inledningen medan København var kvar till "the bitter end". Nu vann till slut Amsterdam (som vanligt gynnas det centrala Europa). Det visar sig då att Sverige INTE stött grannarna i København och de delar av Sverige som skulle kunna gynnas utan istället röstat på andra kandidater. Något som gjort våra danska vänner upprörda över att de nordiska länderna inte kan hålla ihop. Även i Skåne är besvikelsen stor över att man hos Makten i Stockholm fortsätter att motarbeta integrationen mellan Skåne och Danmark, det som ofta kallas Greater Copenhagen och Ørestad. Även t.ex. Jan Björklund undrar hur man resonerat inom Makten i Stockholm. Fast ansvarig minister Ann Linde vill inget förstå.

Vad handlar då konflikten Skåne/Danmark mot Stockholm om? I Skåne är upprördheten t.ex. stor över de gränskontroller som genomförts för resande mellan Danmark och Skåne. Pendlingen över Sundet är omfattande. Tusentals människor bor i ett land och pendlar till jobbet i ett annat land. Det har rått passfrihet sedan 1952. Men plötsligt infördes passkontroller av Makten i Stockholm. Här i Skåne är vi övertygade om att ifall det varit aktuellt kring Stockholm hade man valt en annan lösning med mindre svåra konsekvenser. Man hade faktiskt inte infört passkontroller vid Slussen! Nu blev effekten här i Skåne försenade tåg, indragna tåg och påtvingade tågbyten för att ta sig till jobbet. Många valde att säga upp sig, andra började pendla med bil istället. Nu ryktas det om att tågtrafik var 10:e minut ska återinföras nästa år. Det tror vi på när vi ser det. Från Makten i Stockholm finns ingen förståelse för hur det fungerar här. Eller också vill man störa integrationen...

Vad man inte förstår i Stockholm är t.ex. att København faktiskt är en större stad än Stockholm. Med hela "Greater Copenhagen" som ju omfattar även Skåne så blir detta en mycket större och kraftfullare region än Stockholmsregionen. Detta får t.ex. till effekt att Kastrups flygplats ju är en klart större flygplats än Arlanda utanför Stockholm. Kastrup ligger centralt i Ørestad där det för skåningar är Kastrup som är "hemmaflygplatsen". Trots detta vill Makten i Stockholm göra Arlanda till Nordens största flygplats. Ett dödfött projekt, vilket man inte begriper i Fjollträsk.

Här i Skåne har vi i varje fall än en gång fått bevis för att Makten i Stockholm känner sig hotade av integrationen mellan Skåne och Danmark.

Skåne

Skåningen

Inga kommentarer: