torsdag 16 november 2017

Funderingar om kapitalmarknaden

» Nordea på fallrepet

Jag ser att Nordea gett två högre chefer sparken. Finanschefen Heikki Ilkka och treasury- och vice finanschefen Tom Johannessen har båda fått order om att skaffa nya jobb. Enligt mediauppgifterna så ska skälet till att dom båda fått sparken vara "den svaga rapporten för det tredje kvartalet". Fast det förnekar naturligtvis Nordea officiellt. Andra uppgifter hävdar att det handlar om oenighet i ledningen. Dvs dom tycker inte som de både övertupparna Casper von Koskull och Björn Wahlroos. Nu kan vi dock inte tycka att resultatet för banken var så väldigt dåligt tredje kvartalet. Visserligen var det ju inte ännu en rekordvinst, men man kan väl inte förväntas sätta nya rekord varje kvartal hur länge som helst?

Björn Wahlroos klassiker
Förlåt, jag tar tillbaka det där senaste. Storbankernas girighet gör att dom faktiskt förväntar sig att göra en ny rekordvinst varje kvartal. Ökar inte vinsten ytterligare från de redan rekordhöga siffrorna så är det något fel. Då kan man sparka någon eller några för att visa handlingskraft.

Kanske skulle man funderat på att sparka de två översta övertupparna istället. Det är ju dom allra högst som har ansvar för bankens val av inriktning. Jag ska dock erkänna att mitt intresse för Nordea minskar allt mer. Jag har fortfarande kvar min Pensionsförsäkring hos banken. Den ska flyttas, men det tar lite längre tid. Jag väntar nu bara på att min nya bank ska få veta hur mycket Nordea ska ha i "flyttavgift" för att få kompensation för att dom inte kan fortsätta att tjäna pengar på mina pengar i framtiden också. Sedan blir det flytt. Det får kosta vad det kostar. Jag vill inte har med Nordea att göra mer. Det finns dessutom 249,68 kronor kvar på ett konto. När mitt kreditkort slutbetalts i månadsskiftet med återstående 93,04 kronor kan dom resterande dryga 150 kronorna skänkas till något välgörande ändamål. Därefter kan jag uppsöka närmaste Nordeakontor och återlämna mina bankkort och bankdosa. Sedan kan Casper och Björn ta sin Nordeabank och flytta denna till Finland för att smita från svenska skatter så mycket dom vill.

Det glädjer mig att notera att jag inte är ensam om att lämna skattesmitarna i Nordea åt sitt öde. Senaste budet är att det Socialdemokratiska partiet nu bestämt sig för att lämna Nordea. Privatpersoner, företag och organisationer tar sitt förnuft till fånga och lämnar Nordea åt sitt öde och flyttar sina affärer till banker som tar sina kunder på allvar.

Ta farväl av Nordea

Ta farväl av Nordea

Bye, bye

Inga kommentarer: