tisdag 23 maj 2017

Sven Tyckers tyckerier

» Det här med kläder igen

Det är faktiskt ett intressant ämne. Får man klä sig som man vill? Vem avgör vilka kläder man ska ha på sig? Verkligheten är ju den att olika kulturer, olika tidsåldrar, olika religioner och olika modetrender föreskriver olika kläder. Vi har ju fått en ganska våldsam debatt om muslimska slöjor för att inte tala om burka. Jag tycker att egentligen så avgör alla själva hur dom vill klä sig. Vill man ha en trevlig hatt på huvudet - OK. Vill man ha en löjlig slips eller fluga - OK. Vill man gå omkring i livsfarliga stilettklackar - OK. Vill man ha en sjal om håret - OK. Vill man gå omkring i nunnedräkt - OK. Vill man för dyra pengar köpa trasiga jeans - OK. Vill man ha en svart skinnjacka med en dödskalle på fast det är 30 grader varm - OK. Vill man gå omkring i en skär heltäckande morgonrock - OK.

Det måste alltså vara fritt fram för vem som helst att klä sig precis som man vill i privatlivet. Det ska inte "Förståsigpåare", "Präster" eller s.k. "Modeexperter" lägga sig i. Svenska politiker som besökt starkt muslimska länder och tagit på sig en sjal om huvudet har fått våldsam kritik. Än så länge har jag inte sett motsvarande kritik över att jag såg att Donald Trump satt en judisk kippa på huvudet när han besökte Tempelberget i Jerusalem. Men det är väl ungefär det samma. Ibland måste man ta hänsyn till andra, men det får aldrig bli ett krav. Du går inte helnäck utan kläder på Kullagatan i Helsingborg. Det låter vi bli av hänsyn till andra! Men fortfarande måste huvudregeln vara att vi har rätt att klä oss hur vi vill, det ska inte andra lägga sig i. Sedan kan andra tycka att man ser löjlig ut. Men, håll det för dig själv. Även om jag tycker att det ser urfånigt ut med en fluga under hakan så lägger jag mig inte i om någon vill spöka ut sig på det viset. Även om jag tycker att en burka ser korkat ut så lägger jag mig inte i om någon vill spöka ut sig på det viset. Även om jag tycker att det ser fult ut och egentligen är farligt för fötterna med höga stilettklackar så vill någon spöka ut sig så lägger jag mig inte i det. Är det inte dags att vi alla gör på samma sätt. Om Magdalena Ribbing (den s.k. modeexperten) inte tycker att män ska ha shorts på jobbet så tycker jag att vi struntar i vad hon tycker. Vill vi ha det och jobbet som sådant inte kräver skyddsutrustning - klä er som ni vill.

Vissa jobb kräver viss typ av klädsel. Vissa yrken kräver någon form av uniform. Andra jobb kräver olika saker pga hygienkrav. Vissa jobb kräver viss klädsel av skyddsskäl. Men i övrigt - lägg dig inte i hur andra klär sig. En annan sak är vad vi tycker men håller för oss själva.

1 kommentar:

Bengt-Oswin sa...

Låt folk gå runt som de själva vill även nakna, bara de har strumpor i sandalerna som döljer tårna