onsdag 24 maj 2017

Sätt åt dom!

» Växande klyftor

1980 tjänade en VD i Sveriges 50 största företag nio gånger mer än vad en industriarbetare hade i lön. Sedan dess har det runnit mycket vatten under broarna. På senare år är Sverige det OECD-land där inkomstklyftorna har ökat allra mest. I dag tjänar VD:n för ett av Sveriges 50 största företag femtiofyra gånger så mycket som vad en industriarbetare tjänar. Från 9 gånger till 54 gånger så mycket. Den 12 maj tyckte jag till om en undersökning som gjorts och som visade att en klar majoritet av de svenska väljarna tycker att det är viktigt att minska klyftorna i samhället. Även bland borgerliga väljare tycker en majoritet detta. Tyvärr tycker inte borgerliga politiker det samma utan dessa vill istället öka klyftorna genom att, som man säger, skapa nya jobb med låga löner samtidigt som skatter ska sänkas och bidragen ökas för de som redan har sitt på det torra.

Den 9 maj tyckte jag till om att arbetsgivareorganisationen Almega kämpar hårt för att begränsa löneökningarna till 6,5% på tre år. Samtidigt läser jag i dag om att lönen för en VD i ett svenskt börsföretag under det senaste året har gått upp med 1 miljon kronor. En VD i ett svenskt börsföretag har under de tre senaste åren fått i snitt 23% i ökning. Förra året var medianlönen 5,8 miljoner kronor. En vanlig LO-jobbare hade 26.000 i månadslön förra året vilket var en ökning med 700 kronor från året innan. VD:n tjänar alltså nästan en normal månadsinkomst för en jobbare - varje arbetsdag året om.

Inkomstklyftor

Det finns faktiskt underlag för en grupp gubbar (och några gummor) att ta ett större ansvar för vårt gemensamma. Det är dags att höja skatterna för de som tjänar jättemycket, det är dags att återinföra Förmögenhetsskatt. Det är dags att återinföra en riktig Fastighetsskatt. Råd som inte bara jag kommer med utan också internationella ekonomer som inte begriper varför Sverige inte har en Fastighetsbeskattning. Sätt fart! Det finns dom som har råd!

Fast sedan finns det dom som inte anser att dom har råd. I måndags tyckte jag bland annat till om att Mats Qviberg, som ju nyligen köpte tidningen Metro, efter att ha trampat i fler klaver än vad en ko trampar i kodynga bestämt sig för att sälja tidningen till kompisen Christen Ager-Hanssen för en krona. Det kan tyckas billigt. Frågan är om det kan finnas något samband mellan försäljningspriset och det faktum att nämnda Christen Ager-Hanssen har skulder på 17 miljoner till Kronofogden. Fast han har tydligen inte tänkt att betala sina skatteskulder i Sverige där han sitter i London. Ju fler slantar man har desto duktigare blir man på att smita undan att betala för sig.

SÄTT ÅT DOM!

Inga kommentarer: