fredag 12 maj 2017

Så ser vårt samhälle ut

» Minska klyftorna

Svenska folket vill MINSKA klyftorna i samhället. Det är faktiskt bara bland kristdemokratiska väljare som inte en majoritet anser att det är viktigt att minska de ekonomiska klyftorna. "Bara" 46% av kristdemokraterna tycker att det är mycket viktigt eller ganska viktigt med minskade ekonomiska klyftor. Det är bara inom ett enda parti som fler inte alls tycker att det är särskilt viktigt än vad det är som tycker att det är mycket viktigt. Kan ni gissa vilket parti vi pratar om? Om jag säger att dom kallar sig "Arbetarparti", kan ni gissa då? Rätt gissat det är Anna Kinberg Batras trupper inom Moderaterna! Till Moderaternas förlåtelse ska vi säga att hela 46% av de moderata väljarna tycker att det är ganska viktigt med minskade klyftor även om inte så många tycker att det är mycket viktigt. Att Sverigedumokraterna är ett borgerligt parti kan vi se tydligt i den här undersökningen. Som jag sade så tycker 46% av kristdemokraterna att det är mycket eller ganska viktigt att minska de ekonomiska klyftorna. 55% av de moderata väljarna tycker detta. 58% av de sverigedumokratiska väljarna. 65% av de liberala väljarna, 78% av Centerpartiets väljare tycker det är mycket eller ganska viktigt att minska de ekonomiska klyftorna. 98% av Vänsterpartiets och Socialdemokraternas väljare tycker att det är mycket eller ganska viktigt. För Miljöpartiet gäller 100%.

Vi kan alltså fundera över vad politikerna väntar på. Inom alla partierna finns alltså en majoritet som tycker att det här är viktigt (förutom lilla Kristdemokraterna alltså, men där är det trots allt fler som tycker det är viktigt än som inte tycker det är viktigt). Det borde ju finnas en stabil majoritet i Riksdagen för åtgärder som minskar klyftorna. Det borde inte vara några problem att komma överens om åtgärder som först och främst stoppar utvecklingen mot ökade klyftor som just nu pågår för att sedan vända utvecklingen åt det andra hållet.

Men, det är uppenbart att bland de borgerliga partierna tycker partiernas ledning annorlunda än vad partiernas väljare tycker. Kan det bero på att partiernas ledningar tillhör de som tjänat på utvecklingen mot ökade klyftor medan stora grupper av väljarna tillhör förlorarna? Samtidigt är det också uppenbart att våra regeringspartier är på tok för fega för att våga lägga fram rejäla förslag som minskar våra ekonomiska klyftor. Feghet och försiktighet har ersatt ideologi. Dom borde skämmas öronen av sig!

Slutligen kan vi också konstatera att Sverigedumokraternas placering i det borgerliga blocket är uppenbar. Vi kan också konstatera att det är mycket få inom Liberalerna och i ännu högre grad inom Centerpartiet som inte alls tycker att det är viktigt. Kanske något för Annie Lööf och hennes marknadsliberala stödtrupper i partiet att fundera lite över en ledig dag.

Så ser det ut i vårt samhälle

Undersökningen har gjorts av Novus på uppdrag av det fackliga idéinstitutet Katalys. De som har svarat har fått frågan: "Hur viktigt är det att regeringen försöker minska de ekonomiska klyftorna i Sverige?" Svarsalternativen har varit Mycket viktigt, Ganska viktigt, Varken eller, Inte särskilt viktigt och Inte alls viktigt.

6 av 10 väljare tycker att de med höga inkomster ska betala en högre andel av sin inkomst i skatt (det som alltså kallas progressiv skatt). Undersökningen visar också att 55% av väljarna tycker att det är fel att den som har en privat sjukförsäkring ska kunna gå före i vårdkön. Ett förslag om att förbjuda detta har precis stoppats av de borgerliga partierna med hjälp av Sverigedumokraterna. Var tredje alliansväljare tycker att det är fullt rimligt att den som har en privat sjukvårdsförsäkring får smita före i kön medan i princip inga av de Rödgröna väljarna tycker så. 9 av 10 väljare tycker att en VD ska tjäna högst 5 gånger så mycket som en vanlig arbetare (i dag gäller i verkligheten 54 gånger så mycket). Det finns alltså en stark majoritet för en mycket radikalare politik. Det är bara att sätta igång. Vad väntar ni på?

Inga kommentarer: