torsdag 9 mars 2017

Tomatsåsens dag

» Mer PPM-funderingar

Jag konstaterade i går att jag nu ska bli pensionär. En enda ordinarie arbetsdag kvar! Uppriktigt sagt så har jag blivit mycket orolig för att jag inte ska hinna rensa undan skrivbord och lådor på sådant som inte går att lämna vidare. Hur som helst tyckte jag ju till en del om vårt pensionssparande i går. Ett sparande som vi kan undra om ifall det finns för att trygga våra pensioner eller om det finns för att skapa sysselsättning för slipsnissar och utdelningar till bankernas aktieägare.

Dagens Aftonbladet försöker dock berätta om alla pengarna vi kan vinna på att välja rätt fonder. Problemet är att mindre specialiserade fonder kanske går jättebra några år, sedan går det åt skogen. Den som har lockats att spara i olika specialiserade fonder riskerar att få en klart försämrad pension om man inte har både tur och skicklighet. Det är snarare så att chansen är ganska stor att man varken har turen eller skickligheten utan istället bara kan känna sig lurad.

Jag vidhåller min slutsats från i går. Mycket förmånligt har varit att göra ett aktivt val att inte göra något val. Det har gått bra på kort sikt och mycket bra på lång sikt. Dagens system har vi fått för att tillmötesgå slipsnissarnas önskemål. Både de någorlunda seriösa slipsnissarna som bluffmakare och lycksökare. Om det införs begränsningar nu så är detta faktiskt för sent. De skyldiga borde skämmas öronen av sig.

Visst håller DU med?

Premiepensionsmyndigheten

Inga kommentarer: