söndag 5 mars 2017

En söndag som alla andra

» Fri konkurrens är inget Himmelrike

Jag såg för någon dag sedan en tidningsartikel som berättade att förseningarna på de svenska järnvägarna är bland de värsta i hela Europa. Kan det finns något samband mellan detta och det faktum att den svenska järnvägen samtidigt är den mest avreglerade i hela Europa. I princip vem som helst får starta järnvägsbolag och köra tåg i Sverige. Som ett resultat av detta kör t.ex. tyska DB godståg i Sverige. Däremot får inte svenska SJ köra godståg i Tyskland. Till och med underhållet av spåren är privatiserat och utauktionerat till lägstbjudande. Fri konkurrens leder ju till himmelriket enligt borgerliga politiker, som ligger bakom det hela. Vår förra centerpartistiska Infrastrukturminister, Åsa Torstensson, är skuld till mycket. Hennes blinda tro på den fria konkurrensen gällde dock inte mellan myndigheter. Alltså slog hon ihop Banverket och Vägverket osv till en enda jättekoloss, Trafikverket.

Postlåda
På tal om det här med Himmelriket och den Fria konkurrensen så läste jag en artikel om postutdelning i Aftonbladet. Den handlade om hyresgäster i ett hus i Örebro som inte hade fått sin post via Bring (CityMail) på 2½ månad. Anledningen var att Bring inte lyckats få fram portkoden till sina brevbärare så att dom kom in och kunde dela ut posten. Det var en hel del räkningar och inkassobrev som inte delades ut utan blev liggande. Här i Skåne har Region Skåne just beslutat att inte förlänga avtalet med just Bring om distribution av deras post eftersom allt för mycket försenats eller inte alls delats ut.

Jag är övertygad om att en hel del av det gnäll som vi svenskar har på "Postverket" (med ett modernare namn - PostNord) egentligen inte har med "Postverket" att göra. Brev som försvunnit skulle troligtvis delats ut av någon annan än "Postverket". Men vi skyller allt på "Posten". Kallelser till sjukhus osv skulle alltså distribueras av Bring här i Skåne, inte PostNord. Men, fick vi inte kallelsen så skyller vi alltså på "Posten".

Det är vansinnigt med det som kallas "fri konkurrens" på något så samhällsviktigt som postutdelning. "Postverket" förväntas dela ut post varje vardag till alla brevlådor från vem som helst. Sedan kan företag som Bring plocka russinen i kakan och välja ut den post som kan vara lönsam och bara dela ut denna var tredje dag. Inte så konstigt att då PostNord får ekonomiska problem som tvingas ta samhällsansvaret.

Det är dags att inse att "fri konkurrens" inte alls leder till någon form av Himmelrike. Det kan finnas fördelar, men det finns ännu fler nackdelar när det gäller samhällsservice och verksamhet som är viktig för att vårt samhälle ska fungera. Avskaffa dumheterna!

Samtidigt tycker faktiskt jag att Offentlig verksamhet i första hand ska utnyttja offentliga tjänster istället för att välja lägsta anbudet. I varje fall så kan vi inte i efterhand sedan klaga på service OCH beklaga oss över att det Offentliga företaget inte får ekonomin att gå ihop. Samtidigt får "offentlig verksamhet" ofta inte ens lämna anbud och konkurrera med privata företag när offentliga verksamheter begär in anbud. Då får det INTE finnas konkurrens.

#blogg100 – nummer 005

Inga kommentarer: