torsdag 30 mars 2017

Vi ska alla dö till slut

» Var kommer faran från

Jag såg en liten notis i morse på BBC:s nyhetsflöde som berättade om en trafikolycka i USA där en så'n där typisk amerikansk truck krockat med en liten buss med pensionärer. I stort sett alla dog, sammanlagt 13 döda. Det fick mig att börja fundera på hur vi värderar faror och olyckor. En snabb koll på nätet visade att olyckan även rapporterades hos Aftonbladet. Hade samma olycka inträffat i Sverige hade den naturligtvis hamnat överst i nyhetsflödet. En helt korrekt nyhetsvärdering. Hade samma olycka inträffat i Tyskland hade troligtvis nyhetsrapporteringen varit den samma som om den inträffar i USA. Hade den inträffat i Indien hade den troligtvis inte rapporterats alls, möjligen då som kuriosa. Samma om den hänt i t.ex. Mexico. Hur tycker jag då att rapporteringen borde vara? Självklart bör "intresset" för att rapportera om händelser avta med avståndet från oss. Men så fungerar inte media. Vissa människor värderas helt enkelt mer än andra. Intresset för att rapportera från "Västvärlden" är mycket större. Västerländska liv värderas helt enkelt högre.

Ännu mer märkbart är detta när det gäller rapporteringen om "terrorattentat". Terrordådet i London nyligen fick t.ex. enorm publicitet. Samma dag inträffade flera "terrorattacker" i Syrien och Irak. Mord med många fler dödsoffer. Men dessa nämndes inte i den vanliga media. Beror detta på att brittiska liv är mer värda än syrier och irakier? Beror detta uteslutande på att London ligger närmare än Bagdad och Damaskus? Eller beror det helt enkelt på att det var en så "udda" händelse att den därför fick så stor publicitet. Terrordåd i Mellan Östern sker ju dagligen med mängder av döda. Har vi helt enkelt tröttnat på rapporteringen om detta?

Älska din nästa
Dessa funderingar leder mig in på nästa undran. Vilken effekt får denna rapportering om terrordåd i Västvärlden på hur vi värderar risker? Vi har ju en president i USA som kämpar med näbbar och klor för att förhindra människor från en del islamska stater att resa till USA av rädsla för islamistisk terror. Att de utvalda länderna var länder som det INTE har kommit några terrorister från, medan de länder som det kommit terrorister från var undantagna från begränsningar är en annan historia. Men, hur farlig är den islamistiska terrorn i USA? Antalet döda i trafiken i USA ligger på 30.000 - 35.000 om året. Dvs varje dag dör det kanske 90 personer i den amerikanska trafiken. Nästan lika många skjuts ihjäl. Under de senaste 10 åren har ungefär 300.000 människor skjutits ihjäl i USA. Sedan 2010 har ungefär 135 personer dödats i ca 30-talet olika "terrorattacker" i USA. En snabb beräkning av "terrorattackerna", bland de som krävt dödsoffer, visar att ungefär hälften av dessa terrorattacker utförts av "islamister" eller motsvarande och den andra hälften av diverse andra knäppgökar. Som Dylann Roof som 2015 sköt ihjäl 9 personer i en färgad kyrka i syfte att få till stånd ett nytt raskrig i USA. Det ska påpekas att vid en stor del av dessa "terrordåd" är "terroristen" ofta den enda som dog eller i varje fall en av de som dog.

Hur ser det då ut i Sverige? Även här är det trafiken som är det stora hotet. I genomsnitt dör det nästan en person varje dag i den svenska trafiken. Trafikolyckor rapporteras i media i dag bara i lokalpressen som en notis. Risken att råka ut för dödligt våld är mindre än hälften så stor, men rapporteras mer. Siffrorna går lite upp och ner men ligger allt som oftast kring 80-90 per år. Några år har det varit över 100 och några år har det varit lägre. Däremot visade BRÅ:s utredning att antalet människor som utsätts för våld konstant minskar. I allmänhet är både offer och förövare berusade. Antalet döda pga islamistisk terror är 0 (noll). Däremot har vi ju haft en del högerextremister och rasister som med rasistiska och nazistiska motiv mördat människor. Vi har Lasermannen John Ausonius, Peter Mangs och Anton Lundin Pettersson för att ta några exempel. Det är helt enkelt våldet från högerextremister som är det stora hotet mot oss svenskar. Just nu har vi medlemmarna av nazistiska Nordiska motståndsrörelsen i Göteborg som är misstänkta för flera bombdåd nyligen i Västsverige.

Det är dags att plocka ner riskerna på jorden. Vi översvämmas inte av våld och mördare. Tvärtom. Och det hot om terrorism som finns kommer mer från högerextremister än från islamister här i västvärlden. Du behöver inte ständigt titta dig över axeln av rädsla för att råka illa ut. Sluta röka och sluta drick alkohol så kan du påverka dina risker!

» Sådan är kapitalismen

I dag lades slutgiltigt produktionen vid livsmedelsfabriken Findus i grannkommunen Bjuv ner. Detta sedan riskkapitalbolaget Nomad Foods, stationerade i skattesmitarparadiset Brittiska Jungfruöarna, köpt upp företaget i syfte att bli av med en konkurrent och komma över varunamnet Findus. Findus startade 1903 i Bjuv, men nu är alltså den sagan slut. Så går det när riskkapitalisterna härjar. Nomad Foods har på kort tid köpt upp ett stort antal livsmedelsföretag i Europa. Syftet med köpet av Findus var att komma över varumärket och samtidigt få bort en konkurrent till deras andra varumärken. Själv har jag nu beslutat att inte längre köpa Findus-produkter. Det är nämligen inte längre Findus-produkter. Det är något annat, tillverkat i bland annat Tyskland, men där man klistrar på Findus-etiketter.

Sådan är kapitalismen

Sådan är kapitalismen. Så fungerar riskkapitalister. Så resonerar skattesmitare.

Inga kommentarer: