onsdag 22 mars 2017

Pengarna framför allt

» Den svenska skolskandalen

Visste ni att den svenska skolan är unik i hela världen? Inget enda land i hela världen har skapat ett så kommersialiserat skattefinansierat friskolesystem som den svenska skolan. I princip inget land på hela vårt jordklot har skapat ett friskolesystem som låter skattefinansierade friskolor drivas av vinstmaximerande aktiebolag. Inget enda land har tagit efter det svenska exemplet. Vad tror ni det kan bero på?

Vår kära skola
Studera noggrant när borgerliga politiker, debattörer och representanter för dessa friskolor ska argumentera för det svenska friskolesystemet. Studera när samma politiker, debattörer och friskoleoperatörer ska protestera mot regeringens föreslagna vinstbegränsningar. Man använder aldrig argumentet att Sverige måste göra som alla andra. Det argumentet används ofta i andra debatter, men inte i dessa debatter. Den självklara förklaringen är helt enkelt att vi är unika. Andra länder har insett att det inte är en bra idé.

När därför t.ex. Dagens Industris Lotta Engzell-Larsson under rubriken "Carlssons skola är också segregerande" ska argumentera för hur bra det är med aktiebolagsdrivna vinstmaximerande friskolekoncerner så står det inget om internationella jämförelser i hennes ledarartikel. Det finns faktiskt skäl till att det svenska friskolesystemet skapar segregerade skolor. Det finns t.ex. skäl till att privata friskolor presterar sämre betyg på de nationella proven, men sedan har bättre slutbetyg.

Autism
Aftonbladet berättar om den lätt autistiska Conrad som inte får det stöd han blivit ordinerad. Friskolan där han skulle gå tycker helt enkelt att det skulle bli för dyrt att ge Conrad det stöd han ska ha. Som själv pappa till en son med Autism inser jag hur viktigt det är med fasta rutiner. Att behandla en 8-åring med autism på det här viset av skolan är en skandal. Men det skulle ju gått ut över vinsten! Verkligheten är den att enligt Aktiebolagslagen är ett aktiebolag skyldigt att först och främst se till aktieägarens intresse av att få utdelning på sin investering. Ett aktiebolag som driver en friskola är alltså enligt lagen skyldigt att först och främst se till bolagets vinst. Inte till att först och främst se till elevernas skolundervisning. Bolaget måste alltså se till att det blir så mycket pengar över som möjligt som kan gå till aktieägarna.

Det finns alltså skäl till att inget annat land nappat på idén om att acceptera vinstmaximerande kommersiella skattefinansierade friskolor. Börja med att införa vinstmaximeringen av privata företag som driver offentligt finansierad service. Fortsätt sedan med att förbjuda skattefinansierade friskolor att drivas på kommersiell basis. Fråga gärna älskarna av det svenska systemet varför dom tror att inget annat land följt det svenska exemplet.

Inga kommentarer: