måndag 27 juli 2015

Varför slåss vi?

» Det amerikanska dilemmat:

Pistol
Vad är det största hotet mot amerikanens säkerhet (och vår egen säkerhet)? Är det islamistiska terrorister eller är det inhemska våldsbenägna högerextremister? Här i Sverige återigen aktualiserat av sprängmedelsbeslagen i Halland med bland annat en känd nazist och en Sverigedemokrat inblandad. I USA återigen aktualiserat av den 59-åriga John R Houser som för några dagar sedan ställde sig upp och öppnade eld i en biografsalong i staden Lafayette i delstaten Lousiana och sköt ihjäl två personer och skottskadade ytterligare 9 personer. John R Houser var medlem av högerextrema Tea Party-rörelsen och ökänd för sin våldsbenägenhet. Uppenbart är att morden egentligen också borde kallas terroristdåd. Trots sin sjuka våldsbenägenhet hade han inga som helst problem att helt legalt köpa in sitt skjutvapen. Den här typen av attentat är inget ovanligt i USA. Det är istället så att det inte alltid ens når utanför den lokala nyhetsrapporteringen. När ska beslutsfattarna i USA våga inse att den "fria" tillgången till skjutvapen är ett mycket större hot mot amerikanens säkerhet än vad islamistiska terrorister är? Men istället är reaktionen från många att det vore bättre om fler hade vapen för då hade någon kunnat få stopp på mördandet snabbare!

I Aftonbladet ställer Jan Guillou frågan om vem som egentligen är terrorist eller bara vanliga massmördare? - "Muslimska mördare kommer vi aldrig att kalla serieskyttar" sätter han som rubrik. Varför kallade vi inte Lasermannen John Ausonius, Peter Mangs osv för terrorister men däremot självsprängaren Taimour Abdulwahab som ju misslyckades och de två skolpojkar som försökte bränna ner konstnären Lars Vilks hus för just terrorister. Jan Guillou påpekar att i USA har dubbelt så många under det här århundradet (sedan 2001) dött av högerextremistiskt våld än av islamistiska "terrorister". Men det är "kampen mot terrorismen" som är viktig. Och situationen är den samma hos oss, men som sagt, det är fanatiska islamister som är hotet. Verkligheten är ju snarare att det är fanatiker av alla sorter som är hotet. Högerextrema fanatiker är ett större hot, men alla extrema fanatiker är ett hot. Älska din nästa såsom dig själv vore att valspråk att försöka sälja in - till alla!

USA flagga
I SVT:s Rapport i dag sändes ett inslag från en amerikansk vapenmässa som visade hur amerikanerna i dag fortfarande, hur obegripligt det än låter, stödjer de korkade amerikanska vapenlagarna. Och i en kommentar från Barack Obama kan vi se att även han sitter fast i att "terrorism" är liktydigt med "muslimsk terrorism". Han påpekade att under samma tid som cirka 100 amerikaner dödats i terrordåd har 10.000 amerikaner skjutits ihjäl i andra skottlossningar. Är inte många av dessa massmord terrorism? Eller terrorism är liktydigt med islamskt våld?

» Vem är skurk och vem är hjälte?:

Finns det krig där det finns en tydlig skurk och en tydlig hjälte? Jo, antagligen finns det sådana krig, men dom är inte vanliga! Däremot har vi mycket lätt för att genom en ensidig rapportering i media fås att tro att det är så. Kriget i Ukraina är ett tydligt sådant exempel. Ska vi tro svensk media och svenska politiker så finns det bara en ond sida (Ryssland) medan den Ukrainska regeringssidan är oskyldiga hjältar. Men, så enkelt är det inte. Läs de här båda artiklarna från Expressen där man besökt frivilliga både på den ryska sidan och på den ukrainska sidan. Tyvärr är kriget inte så enkelt som svensk media vill försöka göra det. En part som lockar till sig stora grupper nynazister från olika håll (även från Sverige) är inte en oskyldig hjälte i ett krig. De Turkiska bombningarna av IS-ställningar i Syrien, OCH kurdiska ställningar i Irak är ett annat exempel på detta. Det finns inte bara skurkar och hjältar i ett krig. De turkiska bombningarna av IS fick bli en förevändning för att ge sig på de kurdiska ställningarna. Jag noterar att till och med NATO känner oro för de turkiska insatserna. Kriget i Syrien har utvecklats till ett krig där alla slåss mot alla andra. Tyvärr är det inte så lätt att det bara finns skurkar och hjältar.

Varför krigar vi

Konflikten mellan Israel och Palestinierna är ett annat exempel. Det finns inte bara hjältar och skurkar! Även om jag är starkt kritisk mot den Israeliska ockupationspolitiken så är det ju faktiskt också så att det på den palestinska sidan inte bara finns hjältar. Här finns grupper som bara förvärrar konflikten, och ger Israel nya förevändningar till mer våld (läs t.ex. Hamas...). För några dagar sedan läste jag ett debattinlägg från någon Folkpartist som beklagade att Sverige inte hade haft kapacitet att hjälpa USA/NATO att bomba Libyen och störta Muammar al-Gaddafi. Menade han verkligen att den amerikanska insatsen hade skapat något bättre? Från att ha varit något trots allt fungerande men en diktatur har det förvandlats till totalt kaos med våld från alla parter. Jag tror att de flesta libyer hellre hade kvar situationen för 5 år sedan. Det finns inte bara hjältar och skurkar!

» Bedragare del 210:

Jag fick mejl från Amanda som undrade om jag hade svårt för att träffa nya tjejer. Något som känns lite onödigt. Jag är lyckligt gift och är inte alls intresserad av att jaga några nya tjejer. Dessutom är jag ju kommen upp i åldern och är inte intresserad av "tjejer" längre. Hur som helst så skriver Amanda så här:

Träffa andra medlemmar och ha kul ikväll.

Registrera dig och skapa din barnförbjudna dejtingprofil i ett enda steg.

Gå Med Oss Redan Nu!

Get naughty
Hitta det du söker här! Vilt. Passionerat. Fullt med åtrå

Varning
Denna Webbplats Innehåller Nakenbilder På Någon Du Eventuellt Känner.
Respektera önskningar och preferenser hos dem du träffar på sajten.
Läs reglerna noga.

Gratis Registrering Specialerbjudande

Nästa Steg

+18
Vi ber om ursäkt om du tror att detta mail har skickats till dig av misstag.
Du kan när som helst avsluta prenumerationen på den här listan (använd länken nedan):

För att avregistrera dig från nyhetsbrevet, följ denna länk.

Alla länkarna leder till nå't spanskt webbhotell. Där lockar man med att jag tydligen kan råka på nakenbilder på någon jag redan känner. Men, om jag redan känner personen så behöver jag väl inte anmäla mig till någon oseriös kontaktsajt. Mitt sedvanliga råd är att slänga skiten i papperskorgen.

» Ryanair:

Ryanair

För övrigt anser jag att Ryanair ska bojkottas.

Inga kommentarer: