lördag 18 juli 2015

Förtroende och inte förtroende

» Ockupera Texas:

Don't mess with Texas
Jag har några gånger för inte så länge sedan tyckt till lite av reaktionerna i Texas på den stora amerikanska militärövning som just nu inletts. Övningen som heter Jade Helm 15 pågår i sju amerikanska delstater i sydvästra USA. Och främst i Texas finns det faktiskt en stor grupp "dårar" som tror att militärövningen är en skenmanöver för att den amerikanska federala regeringen ska "ockupera" Texas och där driva igenom t.ex. mer restriktiva vapenlagar. Jag har som sagt tyckt till om dessa "sydstatsdårar" flera gånger tidigare på Sven Tycker (läs t.ex. vad jag skrivit den 9 maj, 18 maj och 15 juni). Allt från fanatiska radiopratare, knäppa kändisar och till och med Texas guvernör Greg Abbott har i mer eller mindre vilda uttalanden framfört sin skräck för Barack Obamas federala styre av USA. Men, om man tänker efter, så kanske vore det inte helt fel med lite annat styre i en del av den amerikanska södern. Det här är ett av många exempel på vad som verkar vara rena övergreppen från amerikansk polis mot svarta. Sandra Bland var en 28-årig svart kvinna från Chicago, som fått arbete i Texas. Där greps hon av polisen för en trafikförseelse. Hon hade bytt fil utan att blinka med blinkersen. Det slutade i en cell, och när hon tre dagar senare skulle släppas fri mot borgen hittades hon död i cellen. Jag tycker också ibland att man borde ta i med hårdhandskarna mot vettvillingar i trafiken, men det här är kanske lite överdrivet. Tyvärr är det inte det enda exemplet på amerikanska polis övergrepp mot svarta. Kanske skulle en ockupation med införande av nya rutiner trots allt vara ett steg framåt?

Heja Sverige
» Dom litar på oss:

Några som kallar sig Reputation Institute (det är en amerikansk konsultfirma) offentliggör varje år en lista över vilka länder världen har mest förtroende för. Vi kan konstatera att vi svenskar ligger bra till. Årets lista toppas av Kanada följt av Norge och med Sverige på tredje plats. Övriga på 10-i-topp är Schweiz, Australien, Finland, Nya Zealand, Danmark, Nederländerna och Belgien. USA själva ligger på 22:a plats av de 55 länder som ingår i undersökningen. I botten hittar vi Irak, Iran, Ryssland, Pakistan och Nigeria. Vi kan också konstatera att länder som ligger högt på listor över låg korruption (Sverige ligger 4:a), fredlighet och lyckligaste innevånare (Sverige ligger 8:a), alla ligger högt också på förtroendelistan. 2010 låg Sverige i topp på den här listan, 2011 hade vi trillat till 2:a plats, 2012 var vi nere som 3:a, 2013 åter 2:a och 2014 och 2015 ligger vi på 3:e plats. I år är första gången vi får stryk av en Nordisk granne, Norge. Annars har det varit Schweiz, Kanada och Australien vi fått stryk av under tidigare år. Reputation Institute konstaterar också att USA stigit på förtroendeligan under Barack Obama. Delar man upp förtroendet i olika faktorer hamnar Sverige på 5:e plats när det handlar om "Appealing environment", 4:e plats för "Advanced economy" och 1:a plats när det gäller "Effective government". Den nordiska välfärdsmodellen är uppenbarligen en fungerande modell för att skapa förtroende. Fast man kan alltså inte säga om Sverige som USA där alltså Barack Obama fått USA att stiga. Fredrik Reinfeldt verkar snarare ha fått oss att trilla ner lite pinnar. Vi får se vad som händer under kommande år. Vi ska känna oss stolta över att världen litar på oss svenskar.

» Bedragare del 204:

I dag har vi chans att tjäna en liten hacka och handla extra billigt på Lidl - om ni nu har en Lidl-butik på orten. Men om man får 2.500 kronor för att shoppa för kan man ju gärna åka en liten bit också. Fast kanske ska man vara lite misstänksam trots allt. Hur som helst, så här skriver Lidl - eller i varje fall de som påstår att dom är Lidl:

Lidl-presentkort

Vinn ett Lidl presentkort

Kära Sven,

Din e-postadress har blivit utvald!
Du har en fantastisk chans att vinna detta LIDL-presentkort värt 2500kr!

Ring numret, ange den unika PIN-koden och delta i frågetävlingen för att VINNA!

Få en unik PIN-kod

Ring idag!
Du får en unik PIN-kod
Ange koden och spela för att vinna!

VINN detta presentkort till en stormarknad värt 2500kr!

Lidl
Om du blev lockad kanske ett besök på Lidls hemsida förtar din entusiasm. Dom skriver så här:

Falska mail om Lidl-presentkort

Vi har fått information från kunder att de fått mail där det står att de kan vinna Lidl-presentkort på 2.500:- Avsändardomänen är prosourceday.com

Det är INTE vi på Lidl som har skickat mailen, och det finns inga presentkort att vinna. Vi rekommenderar kunder att INTE klicka på länken eller ringa numret. Sprid gärna informationen vidare!

OBS! När Lidl anordnar tävlingar informerar vi om dessa i våra reklamblad, på vår hemsida, i våra officiella sociala mediekanaler eller i vårt digitala nyhetsbrev.

Vi skickar aldrig mail om vinster om du inte själv deltagit i någon av våra tävlingar.

I korthet, släng skiten!

» Ryanair:

Ryanair

För övrigt anser jag att Ryanair ska bojkottas.

Däremot ska jag kanske vara lite snällare mot Ryanair i fortsättningen, för min egen säkerhets skull. Jag läser att ett antal kritiker mot Ryanair hotats med stämning från Ryanair om dom inte blir snällare mot Ryanair. Snart kanske jag också får en stämning på halsen? Å andra sidan så väntar jag på ett besked från Ryanair, och innan jag fått ett positivt svar från dom så ändrar jag inte åsikt.

1 kommentar:

LasseVbg sa...

Har du inte sett Ryanairs namninsamling för att hindra flygledare att strejka och stöd för strejkbryteri

http://www.keepeuropesskiesopen.com/

Dom är fantastiska...