måndag 29 juni 2015

En tågnörd tycker till

» Järnvägsinvesteringar:
Ett gammalt snabbtåg

Vi börjar närma oss allt mer den dag då investeringen i det som kallas Höghastighetsjärnvägen kommer igång. I grunden handlar det om att bygga en separat järnväg från Stockholm - Jönköping där det sedan delar sig i två delar. Dels till Malmö (- København - Hamburg osv) och dels till Göteborg. Nu läser jag att man i Skåne kommit mer eller mindre överens hur det ska byggas i Skåne, även om man inte är helt eniga i alla bitar. Och jag tycker att detta är en helt utmärkt idé. Inte bara för att vi behöver snabbare tåg. Men att bygga nya spår för snabbare tåg lämnar plats på de befintliga spåren för en förbättrad godstrafik och regional persontrafik. Ju fler tåg som ska samsas på samma spår och som inte kör i samma hastighet skapar problem. Bort med de riktigt snabba tågen från dagens spår ger som sagt gott om plats till annan trafik. Investeringen är alltså helt korrekt. Problemet är det inte redan är gjort. Problemet är att beslutsfattarna är så rädda för att låna pengar till investeringar. Problemet är att effektiviteten troligtvis kommer att försämras av krav på fri konkurrens, en massa upphandlingar och tillkrånglade uppdelningar mellan många olika intressenter som alla ska kunna tjäna sin slant på det hela. Sätt fart - NU!

Det är dags för ansvariga politiker och beslutsfattare att skaffa sig en helhetssyn på det svenska järnvägsnätet. Att sluta göra det till en lekstuga för olika entreprenörer som var och en gör sin del, men utan fungerande samordning. Att till exempel återföra underhåll av järnvägsnätet till en ansvarig istället för att lägga ut det på anbud till lägstbjudande. I en utredning som lagts fram får Trafikverket hård kritik för dålig kontroll över vart pengarna egentligen går. De flesta är eniga om att ett stort skäl till problemen är det upphandlingsraseri som präglar Trafikverkets verksamhet. Ett ämne som jag har skrivit om på Sven Tycker flera gånger tidigare. Till detta kommer att det tydligen fungerar dåligt på kolossen Trafikverket. Kanske var den tidigare uppdelningen på ett Vägverk, ett Banverk osv inte helt fel. Frågan om privatisering och upphandling är ett svårt bekymmer eftersom Sverige inte får göra det som är bäst för Sverige och dess befolkning eftersom EU i sedvanlig ordning lägger sig i. DEN kolossen rår ingen på förrän den har rasat ihop helt. En utredning av en viss Gunnar Alexandersson, med bakgrund som vice VD för Tågoperatörerna, kom föga överraskande fram till att avreglering och privatisering inte är fel. När den förra Högeralliansregeringen tillsatte honom för utredningen gjordes liknelsen: - "Som att låta SEB:s vd Annika Falkengren utreda bankbonusar". Utredningens slutsats var alltså ingen överraskning. Läs gärna vad tidningen ETC skrev för en tid sedan. Eller läs och lyssna på när SR:s Kaliber granskade det hela, del 1 och del 2. Ta tåget!

» Bedragare del 190:

Så spännande att Scott Kennedy testamenterat motsvarande nästan 190 miljoner kronor till en så anspråkslös gammal gubbe i Sverige som er bloggare. Jag blir nästan rörd över att ryktet om att en så underbar människa som jag är har spritt sig ända till denna starkt troende kristna man. Det är nästan så att jag får tårar i ögonen när jag tänker på allt gott jag skulle kunna göra med slantarna. Så här skriver alltså advokaten.

Notification of Bequest

E-postbedragare
On behalf of the Trustees and Executor of the Estate of Late Scott Kennedy ,I hereby attempt to reach you again. I wish to notify you that late Scott Kennedy made you a beneficiary to his will.He left the sum of twenty three Million two Hundred Thousand Dollars.($23,200,000.00 ) to you in the codicil and last testament to his will.

This may sound strange and unbelievable to you, but it is real and true. Late Scott Kennedy until his death was a very dedicated Christian who loved to give out.

His great philanthropy earned him numerous awards during his life time, Late Scott Kennedy died at the age of 71 years.According to him this money is to support your activities and to help the poor and the needy.

Please fill the information below for re-confirmation and more directives

1.Full Name
2.Telephone number
3.Age
4.contact address/Country
5.occupation

Yours in service,
Mr.Francis Gilbert(Esq.)

Fast det är ju klart. Det känns ju lite oklart att denna goda man aldrig kontaktade mig medan han fortfarande levde. Och var levde han egentligen? Ingenstans i mejlet står var den gode Scott Kennedy levde sina dagar. En sökning på nätet efter namnet leder främst till en amerikansk stå-upp komiker som dog för några år sedan. Men han blev tydligen inte ens 50 år gammal. Ett försök att få en ledtråd genom att kolla var advokatbyrån håller hus gav inte heller något bra resultat. Att en advokat jobbar med en Hotmail-adress är ju verkligen inte förtroendeingivande. Och en sökning på den aktuella advokatbyrån ger bland annat det här svaret! Detta är tydligen Scam typ 419... - "The so-called "419" scam is a type of fraud dominated by criminals from Nigeria and other countries in Africa. Victims of the scam are promised a large amount of money, such as a lottery prize, inheritance, money sitting in some bank account, etc." Roligare än så här blev det alltså inte. Släng skiten i papperskorgen i sedvanlig ordning!

Inga kommentarer: