lördag 7 februari 2015

Höj Arbetslöshetsersättningen

» Dagens argument: I kampen för att förhindra att arbetslösa kan få en rimlig A-kassa är alla medel tillåtna för högerkrafterna. En del argument blir dock lite komiska. Expressen publicerar i högerkampen i dag en ledare med rubriken Cancervård ska gå före a-kassa. Det har man ju ha alldeles rätt i. Cancervård ska verkligen också gå före RUT-bidrag för att få städningen där hemma subventionerad av skattebetalarna för att ta ett annat exempel. Vi kan fortsätta med att Cancervård ska gå före ROT-bidrag för att bygga swimmingpool på tomten. Eller Cancervård ska gå före sänkt Fastighetsskatt för förmögna villaägare i Danderyd. Eller Cancervård ska gå före Jobbskatteavdrag. Eller... Argumentationen kan dras in absurdum. Faktum är att vi har råd med båda delar, men det handlar helt riktigt om prioriteringar. Höjd A-kassa går däremot före fortsatta skattesubventioner av lyxliv genom ROT och RUT. Till och med ett antal Moderater verkar äntligen ha insett detta. Men enigheten inom partiet verkar obefintlig. Den ena Moderaten säger en sak och en annan säger något annat. Däremot verkar en majoritet ha insett att det är dags att göra något åt A-kassan. Att Högeralliansen håller på att falla ihop är inget att förvånas över, men partierna kan väl hålla ihop internt? Just nu är ju den interna debatten riktigt livlig inom alla fyra Högerallianspartier. Det är ett friskhetstecken för demokratin att den sammansvetsade Högeralliansen luckras upp. Politiskt samarbete och politiska kompromisser är något som är nödvändigt i en demokrati. Kompromisserna ska ske efter att väljarna sagt sitt och talat om vad dom vill prioritera. Inte innan väljarna sagt sitt. Då kan man lika gärna avskaffa partierna.
Om klassklyftor

Kosovos flagga
Cyperns flagga
» Dagens citat: - "Det är ett svar på Rysslands agerande i öst, att de flyttar gränser genom att använda våld." Sagt av Jens Stoltenberg, NATOS generalsekreterare, med anledning av att NATO flyttar fram militära resurser ännu närmare runt Ryssland. Något som Ryssland själva tolkar som ett ökat hot mot Rysslands säkerhet. Men, det där med att "flytta gränser genom våld". Är det någon som kommer ihåg hur staten Kosovo bildades för några år sedan? Jag har ett svagt minne av NATO-bombningar av Serbien för att Kosovo skulle frigöras från Serbien? Minns jag fel? "Flytta gränser genom att använda våld"? Eller? Eller Cypern? En militärkupp gjordes på ön med stöd av NATO-landet Grekland med målet en anslutning av Cypern till Grekland, det s.k. "Enosis". Detta resulterade i en militär intervention av det andra NATO-landet Turkiet som "ockuperade" en del av ön för att "skydda" turkcyprioter från att införlivas med NATO-kollegan Grekland. "Flytta gränser genom tvång"? Eller?

Folkpartiet
» Fortsatt förälskelse i statistik: Jag fortsätter att njuta av statistik i allmänhet och väljarundersökningar i synnerhet. Den väljarundersökning som Expressen publicerade i dagarna är ju ganska trevlig att läsa, i varje fall delvis. Om man jämför med senaste valet 2014 så är de tre stora vinnarna Sverigedemokraterna på 14,0% (+1,1), Moderaterna på 24,3% (+1,0) och Vänsterpartiet på 6,5% (+0,8). Den stora förloraren är Folkpartiet på 4,5% (-0,9). Socialdemokraterna får 30,6% (-0,4), Miljöpartiet får oförändrat 6,9%, Centern tappar till 5,8% (-0,3) och Kristdemokraterna står i princip stilla på 4,7% (+0,1). Totalt ökar de Rödgröna sitt försprång till 43,9% (+0,3) mot Högeralliansens 39,2% (-0,2). Lite kan man väl få glädjas? Folkpartiet har tappat var femte väljare sedan valet. Fortsätter detta slipper vi dom i fortsättningen.

Inga kommentarer: