tisdag 11 november 2014

Snart är det jul

Bankerna tjänar slantar
» Kanske rätt medicin: Finansinspektionen tänker ställa krav på att bostadslånen måste amorteras. Men alla tycker inte att det är ett bra förslag. Bankerna verkar inte allt för entusiastiska. Men uppriktigt sagt begriper jag inte en del av kritiken. Vi har tyvärr hamnat i en situation där många tar mångmiljonlån för att köpa övervärderade bostäder. Lån som man sedan inte amorterar alls på utan räknar med att prisökningarna kommer att fortsätta i all evighet så att man ändå en dag kan sälja med vinst och betala sina lån. Men denna taktik fungerar bara så länge räntan är låg som den är nu och priserna fortsätter uppåt i en aldrig sinande bobubbla. Men det kommer en dag när prisökningen tar slut. Det kommer en dag när man kanske förlorar jobbet och inte längre har råd utan måste sälja - med förlust - och inte får in pengar så att lånen kan betalas. Det kommer en dag när bubblan brister. Jag finner det vara helt osannolikt att vi har fått en kultur där människor skuldsätter sig upp över skorstenen, precis klarar av dagens låga räntor och tror att skulden är något som bara ska finnas där i all framtid. Det är väl självklart att målet ska vara att man blir skuldfri, dvs att målet är att amortera på lånet så att detta krymper. Vi lever i ett sjukt samhälle där den genomsnittlige svensken i dag har en skuld som motsvarar nästan 2 årslöner - och amorterar inte på den skulden. Men bankerna tjänar bra med slantar på förhållandet.

Göran Hägglund undrar hur han ska få ihop det
» Var går gränsen: Jag läser att i Kronobergs län har en majoritet röstat för de Kristdemokratiska abortmotståndarnas förslag att utreda om det kan införas Samvetsfrihet för sjukvårdsanställda. Dvs i praktiken att barnmorskor som vill detta ska slippa tjänstgöra vid aborter. Kd fick stöd av Moderaterna och Centern medan Socialdemokrater, Miljöpartiet och Vänsterpartiet röstade emot och Folkpartiet lade ner sin röst. Jag vet inte om Kristdemokraterna har för avsikt att bygga vidare på samvetsfrihet för fler grupper. Jag tänker t.ex. på om jag som anställd på Migrationsverket ska kunna vägra delta i arbetet när någon ska utvisas efter att inte ha fått beviljat asyl eftersom jag anser att beslutet är fel? Man kan ju tänka sig en polis som vägrar sätta fast bilister för fortkörning eftersom han anser att fri fart ska gälla. Eller kanske en tågvärd som vägrar kontrollera biljetterna eftersom han anser att gratis resor skulle införas. Eller en läkare som vägrar skriva ut smärtstillande medel eftersom hen anser att smärta botas främst genom förbön varje timme. Eller en barnmorska som vägrar delta i arbete med kejsarsnitt eftersom hen anser att alla förlossningar ska ske "naturligt". Eller en socialsekreterare som vägrar bevilja försörjningsstöd till mörkhyade eftersom hen anser att endast renrasiga vita har rätt att bo i landet. Jag tycker att Kristdemokraterna ska inse att i Sverige gäller svensk lag, och svensk lag möjliggör abort. Vill man inte delta i det arbete som ett yrke innebär så får man helt enkelt låta bli att jobba i det yrket.

Göran Hägglund undrar hur det kunde bli så fel
» Det nya ojämnlika Sverige: Göran Hägglunds stora reform kan väl det fria vårdvalet kallas. Fast när Riksrevisionen i dag offentliggjorde sin utvärdering av reformen så ville Göran Hägglund inte ens uttala sig. Det visar sig nämligen att reformen som infördes 2010 och innebär att "vem som helst" kan starta en vårdcentral och landstinget måste betala och att man har rätt att själv välja vilken vårdcentral man ska ansluta sig till inte blev så lyckad. De som tjänat på reformen är de med gott om resurser och de som är friska. Svårt sjuka och fattiga har fått det klart sämre efter "reformen". Det visar sig nämligen att det är mest lönsamt att behandla friska och rika så det är dom som tjänat på reformen. Svårt sjuka och fattiga är inte lönsamma, för dessa har vården blivit sämre. Vi kanske förstår varför Göran Hägglund inte ville låta sig intervjuas! Fast det finns dom som inte tycker att allt är dåligt, Heidi Stensmyren, ordförande i Sveriges läkarförbund tycker inte att allt är dåligt. Läkarna har tydligen också tjänat på det hela, inte bara friska och rika! I Skåne hittade Riksrevisionen närmare 2.000 svårt sjuka medborgare som inte fått någon som helst sjukvård de senaste 2 åren. Fast en hel del friska har sprungit till läkaren regelbundet för kontroller eftersom detta har lönat sig mycket mer.

» Högeralliansberöm: Jag ska vara snäll i dag. Högeralliansen i Stockholms län har för avsikt att införa totalt rökförbud i tunnelbanan. Även på plattformar utomhus. Det återstår bara att införa detta på övriga plattformar och väntplatser inom svensk kollektivtrafik. Bra tänkt!

» Bedragare del 44: Dagens exempel är ett riktigt kort sådant. Inga långa utläggningar, inga långsökta förklaringar. Bara pang på rödbeten.

RE: Private Donation

From: Pilar Diaz-Pavon Martinez
Sent: 11 November 2014 10:16
To: Pilar Diaz-Pavon Martinez
Subject: Private Donation

My Wife Violet and I are donating 2Million Dollars to you.Contact us via my wife email at (allen-violet2010@rogers.com)

Det är väl bara att tacka och ta emot!

Inga kommentarer: