onsdag 5 november 2014

NATO - Nej tack

Ryska mynt
» Kampanjen mot alliansfriheten: Kampanjen för att Sverige slutgiltigt ska överge neutraliteten och alliansfriheten och istället bli en lydstat till USA:s säkerhetsintressen fortsätter med oförminskat intensitet. Bara i dagens Aftonbladet hittar jag flera exempel på detta. Vilket som är mest komiskt är jag dock lite tveksam till. En tjomme i Kumla skriver i en insändare: - "Ryssland kan på en natt förvandla stora svenska städer till grushögar. Men går vi med i Nato så blir det inget anfall." Hur han nu kan veta det. Jag skulle istället säga att om det osannolika skulle inträffa, dvs att vi får en storkonflikt, så är nog risken för en attack på Sverige större om Moskva räknar med att svenskt territorium kan utnyttjas av NATO. En attack i förebyggande syfte är då logisk. Skulle Sverige verkligen vara neutrala och alliansfria och Moskva litar på detta har man inget intresse för att attackera Sverige. Då har man annat att tänka på. Och en enskild attack på just Sverige är ännu mer osannolik. Det gamla Sovjet eller nuvarande Ryssland har i modern tid aldrig attackerat stater utanför vad man anser vara sin egen maktsfär. Länder inom det av Moskva uppbyggda paraplyet däremot är inte säkra. Det handlar om gamla Warszawapakten och det handlar i dag om stater från det gamla Sovjetunionen. Men utanför detta område är riskerna obefintliga. Sovjet eller Ryssland är inga demokratier. Sovjet var en kommunistisk diktatur medan dagens Ryssland snarare är en högerdiktatur. Det är istället en annan supermakt, med mycket större militär kapacitet, som har en historia av militära interventioner och attacker runt om i världen för att skydda sina egna säkerhetsintressen eller sina ekonomiska intressen.

Nej till NATO
I en lång debattartikel skriver de båda moderaterna Hans Wallmark och Johan Forssell att: - "Medlemskap i Nato naturligt steg att ta". Och man hänvisar till den utredning som den gamla Högeralliansregeringen tillsatte och som hade som uppgift att utreda om det fanns anledning att utreda ett svenskt medlemskap. Stefan Löfvens nya Rödgröna Samarbetsregering har dock deklarerat att man inte har för avsikt att följa det förslag som den av Högeralliansregeringen tillsatta utredaren Tomas Bertelman lagt fram. Dvs att fortsätta utreda. Sverige är unika i hela världen, vi har stått utanför krig i 200 år. Den 14 augusti i år inträffade detta unika. Men det firades inte speciellt i Sverige. Det är ju egentligen något helt unikt, inget annat land i världen har lyckats hålla sig utanför krig i 200 år. Varför firade vi inte detta mer? En mycket stark bidragande orsak till att vi lyckats hålla oss utanför krig så länge har varit just det faktum att vi bestämt oss för att vara alliansfria för att kunna hålla oss neutrala i krig. En neutralitet som mängder av flyktingar under andra världskriget är tacksamma för. Sverige kunde bli en tillflyktsort för flyktingar från våra grannländer. Och för t.ex. judar från hela Europa. Och jag är ganska övertygade om att anledningen till att vi inte firade detta var att ett firande skulle peka på det värdefulla i att vara neutrala och alliansfria. Det vill säga, det hade riskerat att förstöra den långsiktiga planen att införliva Sverige i NATO och därmed slutgiltigt avskaffa det som hållit oss utanför krig i 200 år. Kalla mig gärna konspiratorisk!

Rysk ubåt?
Fast det mest komiska argumentet läser jag i en artikel om en ny bok av Nils-Ove Jansson. Den går i korthet ut på att U-137, som gick på grund i Blekinge skärgård, hade som uppgift att hämta upp sovjetiska Spetznaz-soldater som hade haft i uppdrag att plantera ut små atombombsminor i svenska farvatten. Boken Omöjlig ubåt låter som en spännande upplevelse att läsa. Har man inga bra argument så får man väl ta till de mindre bra. Jag för min del är övertygad om att alla de sovjetiska och ryska ubåtar som regelbundet är inne i de svenska skärgårdarna egentligen främst handlar om att de sovjetiska / ryska soldaterna har så kort semester från sina jobb att dom använder ubåtarna för att få en gratissemester utomlands i en underbar skärgårdsmiljö. Dom ligger och lapar sol på någon ensligt belägen ö medan svenska marinen letar på något annat ställe. Samtidigt accepteras detta av den sovjetiska / ryska ledningen eftersom man där vill att Sverige ska drivas in i NATO. Ett svenskt medlemskap i NATO underlättar nämligen för Moskva när dom vill förstöra de sovjetiska / ryska soldaternas semesteröar. Om Sverige är med i NATO så har dom ju förevändning att släppa atombomber. Och ledarna i Moskva är avundsjuka på sina soldater som får semesterresor dit betalda av militärbudgeten medan dom själva tvingas stanna hemma.

Inga kommentarer: