måndag 10 november 2014

Från Chile till Skåne via Mellanöstern

Chiles flagga
» Vad är det egentligen jag läser: I en ledarartikel i Svenska Dagbladet hyllar Mauricio Rojas militärdiktaturen i Chile under Augusto Pinochet. Augusto José Ramón Pinochet Ugarte tog makten i Chile genom en militärkupp 1973, en militärkupp som kostade den folkvalda presidenten Salvador Allende livet. Han satt som självutnämnd statschef i Chile i kraft av chef för militärjuntan fram till 1990. En diktatur som kostade minst 3.000 chilenare livet och minst 30.000 personer beräknas ha drabbats av förföljelsen, genom mord, tortyr eller politiska fängslanden. Dokument som offentliggjorts i efterhand visade att amerikanska underrättelsetjänsten CIA hade kännedom om kuppen i förväg och den blodiga militärdiktaturen som följde hade stöd från USA. Det har också visat sig att en amerikansk bank hjälpt Pinochet att gömma undan motsvarande flera hundra miljoner kronor i utlandet. - "För Chiles del handlar det om en kombination av en öppen och dynamisk marknadsekonomi, skapad under militärdiktaturen (1973–90)" skriver Mauricio Rojas som själv härstammar från Chile men under flera år satt i den svenska Riksdagen för Folkpartiet. I dag bor han åter i Chile, men hyllar alltså i Svenska Dagbladet den blodiga militärdiktaturen under Augusto Pinochet, som drev en extrem marknadsekonomi styrd av den extrema nationalekonomen Milton Friedman som samtidigt också var rådgivare åt Ronald Reagan. Mitt förtroende för Mauricio Rojas var nog inte så högt tidigare, men det har om möjligt sjunkit ytterligare.

Skåne
» Lurade kommuner: I dagens Aftonbladet berättar man med hänvisning till en artikel i Byggnadsarbetaren om hur svenska kommuner luras av blufföretag vid upphandlingar av byggjobb. Det handlar om företag som inte finns osv men som får betalt för arbeten. Och det är naturligtvis skandalöst. Man kan inte alltid lita på det Fria Näringslivet. Tyvärr finns det allt för många bedragare där. Men det är inte alltid rena bedrägerier utan också vänskapskorruption. Åstorp och Ängelholms kommuner har fått bakläxa av Förvaltningsrätten för en affär som mycket förenklat överlät flygplatsen i Ängelholm till byggföretaget PEAB. Ett byggföretag som är "hovleverantör" för främst Ängelholms och Båstads kommun eftersom kommungubbarna och Bröderna Paulsson har ett intimt umgänge. Här handlar det om att flygplatsen i Ängeholm överläts till PEAB på förmånliga villkor för PEAB. Och kommunerna var kanske också tacksamma för att förhoppningsvis slippa fortsätta subventionera flygtrafiken med kommuninnevånarnas skattepengar.

» Bedragare del 43: Dagens exempel är en typ av mejl som börjat dyka upp allt oftare på senare tid. Jobbansökningar från Mellanöstern! Och uppriktigt sagt vet jag inte riktigt syftet med det hela. Någon som vet? Här är i varje fall ett exempel.

Application for the position of , Civil Engineer

Bifogade filer: Mohamed Bashir-C V .doc? (90 kB?)

Greetings,

My Name is Mohamed Bashir Elshikh Mohamed. I am a self-motivated civil engineer with a Bachelor of Engineering in civil Engineering and two years of experience in the construction and engineering field. I have been involved in different areas of expertise varying from construction sites, Roads & Highways Construction & Maintenance and preparing of Bills of quantities.

I am currently seeking a challenging position in a reputed firm where I can add value and contribute to achieve the firm's goals while also enhancing my career growth and professional development. If given the opportunity, I will make sure that whatever tasks assigned to me are to be executed with high professionalism and high efficiency.

On the above subject please find the enclosed detailed Curriculum Vitae for your kind perusal. I really do hope that you find time to review it and see whether I could a part of your staff.

I thank you very much for your time and I am looking forward to hearing from you soon.
For feedback please contact me at: 00971501359609

Yours sincerely,
Mohamed Bashir Elshikh Mohamed
00971501359609
Email:Bshka.m@hotmail.com

Handlar det om att bilagan innehåller "mindre önskat innehåll"? Handlar det om att de som nappar och behöver anställa någon kommer att plockas på pengar för att betala biljett osv? Eller handlar det helt enkelt om seriösa jobbsökare som lurats att skicka iväg mejlen? Någon som vet?

Inga kommentarer: