söndag 27 juli 2014

Vapen, Spionage och Fred

NRA - skjutgalna amerikaner
» Skjutgalna amerikaner: Jag läser om den amerikanska vapenlobbyns NRA och deras senaste kampanj. - "Tänk om vi i stället för vapenfria zoner hade zoner med vapenkrav? En vapenpolicy som drivs av vårt behov av vapen skulle insistera på att vi introducerar vapen till unga människor tidigt". Tydligen är det så att man vill att skolorna ska lära ut vapenkunskap till skolbarn precis som dom lär sig att läsa och räkna. Skjutgalningarna tycker att de skolelever som inte lär sig nödvändiga vapenkunskaper ska få gå om klassen. Man tycker också att ammunition osv ska subventioneras av staten. - "Utbildning, sjukvård, mat, pension. Vi subventioner det vi värdesätter, så varför inte också vapen och ammunition". NRA är inte en liten obskyr grupp knäppgökar, det är en jätteorganisation med över 5 miljoner medlemmar.

Carl Bildt
» Det är väl ingen hemlighet: Jag hittade en hänvisning till en gammal "nyhet" som berättade om Wikileaks-avslöjanden om att Carl Bildt var hemlig USA-informatör. Nu blev väl hela avslöjandet ingen större skandal och det beror väl främst på att det inte var någon som var förvånad utan alla hade redan förstått att det var på det viset. Calle Stropp har ju för övrigt infört en modernisering av den svenska utrikespolitiken. Numera sprids ju vår officiella ståndpunkt om skeendena i världen via Calles blogg. - "Utrikesministerns tweets och blogginlägg som berör utrikespolitik kan man säga förmedlar Sveriges officiella syn" är det svar jag fått från Utrikesdepartementet på min förfrågan om hur det förhåller sig. För övrigt såg ni väl att Tyskland nyligen valde att utvisa en CIA-agent. Undrar vart man kan utvisa Calle Str... f'låt Bildt?

Karta över Palestina
» Bra: Det känns som om jag mest har klagat och gnällt här på bloggen den senaste tiden. Därför känns det skönt att kunna ge beröm och komma med något positivt. Jag såg att fyra av de nordiska socialdemokratiska ledarna gemensamt gått ut med ett gemensamt agerande i konflikten mellan Israel och Palestina. De fyra var Sverige, Norge, Finland och Island (var är danskarna?) De fyra vill först och främst det självklara, dvs att det blir vapenvila och seriösa förhandlingar. Och i kraven ingår ett stopp för ockupationen av Västbanken, ett stopp för bosättningar på ockuperad mark och utgår jag ifrån ett stopp för den nästan totala blockaden av Gaza. Och man ställer sig inte heller avvisande till att FN-trupp sätts in för att övervaka att Gaza kan få utvecklas i fred. Och man gör klart att man inte är främmande för att själva ställa upp. Det är ett utmärkt initiativ, och krav måste naturligtvis ställas på båda parter i konflikten. Israel måste inse att fortsatt ockupation av Västbanken och fortsatt blockad av Gaza inte skapar något annat än en allt mer hämndlysten palestinsk befolkning. Utan Israels omdömeslösa och illegala handlande hade inte heller Hamas och liknande grupper haft så stort stöd. Samtidigt måste Hamas och andra palestinska grupper inse att man måste acceptera en Israelisk stat som granne. En granne som man måste kunna leva i fred med. Och Israel måste också garanteras fred med sina grannar och trygga gränser. Dvs stopp för raketbeskjutning eller terroristdåd. Men Israel måste alltså inse att man har en Palestinsk granne på Västbanken och Gaza. Bra Stefan Löfven och ni andra!

Inga kommentarer: