lördag 19 juli 2014

Girighet och mördande

Girighet
» Bankyran: I torsdag hade jag ju vissa funderingar i samband med att Nordea hade lagt fram sin kvartalsrapport. Nu har alla fyra storbanker kommit med sina kvartalsrapporter. Och låt mig börja med olika rubriker från Svenska Dagbladet: - "Därför håller vinstfesten i sig för storbankerna" heter det i webbversionen av artikeln. I den tryckta tidningen heter det: - "Därför är det fortsatt festyra på storbankerna". I den tryckte tidningens hänvisning på förstasidan till artikeln heter det: - "Bankernas vinstfest fortsätter ett bra tag till". Enkelt uttryckt, det går bra för bankerna. Här kan du själv läsa vad Love Strandberg skriver. De fyra storbankerna ökade sina rörelsevinster med ytterligare 1 miljard till sammanlagt 24,4 miljarder kronor. Och det är alltså siffrorna för andra kvartalet. Omräknat till ett helår blir det mycket enkelt 100 miljarder kronor i vinst. Det svenska försvarets kostnad på knappa 50 miljarder per år skulle alltså kunnat betalas av bankerna på ett halvår. Vinsterna motsvarar ungefär den totala kostnaden för sjuka och funktionshindrade i Sverige på ett år. Som ni ser rör det sig om enorma summor pengar. Och bankernas girighet sätter ständigt nya rekord medan vi kunder sitter och räknar slantar vid köksbordet. Slantar som vi förresten aldrig kan bli av med eftersom bankerna i dag i stort sett totalt avskaffat den servicen. Trots detta vill man fortsätta kalla sig "Fullservicebanker". Hahaha!

Begränsa flyget
» Flygkatastrofen: Spekulationerna, ryktesspridningen, propagandan och de förhastade slutsatserna om vad som hände det Malaysia Airlines flygplan som kraschade i Ukraina är många. Vad de Ukrainska myndigheterna påstår har ganska låg trovärdighet. Vad de ryssvänliga rebellerna påstår har om möjligt ännu sämre trovärdighet. Vad Ryssland påstår är inte heller mycket att lita på. Och frågan är om "fakta" från amerikanska källor har så stor trovärdighet heller. Sedan USA invaderade Irak med motivet att det fanns massförstörelsevapen där och detta i efterhand visat sig vara en total lögn så är förtroende för amerikanska "sanningar" inte så högt heller. Från Washington hävdas att man kunnat se via satellitspaning att planet skjutits ner från luftvärn inne på område som kontrolleras av ryssvänliga rebeller. Samma signalspaning som kan se exakt vad som händer på marken i Ukraina kunde aldrig berätta vad som hände med ett annat flygplan från Malaysia Airlines för några månader sedan. Inte den minsta rapport om vart flygplanet flög iväg! Vem vågar förresten flyga med Malaysia Airlines efter dessa två oförklarliga katastrofer på kort tid? Vad jag inte begriper är vilket intresse de ryskspråkiga rebellerna skulle ha av att skjuta ner planet. Ett av närmare 100 trafikflygplan som passerar området varje dag på 10.000 meters höjd. Dvs som en liten prick i luften. Om dom nu har vapen som skulle klarat av detta. Både Ryssland och Ukraina förfogar tydligen över identiska vapen. Och en del av de Ukrainska vapnen har tydligen stulits av rebellerna. Som sedan eventuellt också fått ännu fler från Ryssland - vad dom nu ska ha dom till. Fast fortfarande förklarar det inte varför. Det var ju inte ett unikt plan som passerade och kanske därför upplevts som ett hot. Tydligen passerar närmare 100 plan området varje dag. Bara någon minut efter passerade ett plan tillhörande Singapore Airlines som startat från Kastrup i Danmark. Katastrofen väntar fortfarande på en trovärdig förklaring som också berättar om varför? Och samtidigt kan man få förklara varför flygbolagens girighet gör att man fortsätter att flyga rakt över ett krigsområde och utsätter sina passagerare för onödiga risker?

» Stoppa mördandet: Och mördandet i Gaza fortsätter. De Israeliska soldaterna fortsätter att döda palestinier med stor effektivitet medan Palestinier (med mindre effektivitet) försöker göra samma sak med israeler. Det är dags för HELA världssamfundet, dvs både USA (som står för en stor del av den israeliska krigsmaskinen) och de arabstater som förser palestinierna med vapen att sluta med detta och satsa sina resurser på att få stopp på krigandet och öka det humanitära biståndet istället och ställa krav på båda parter att sluta slåss och acceptera sina grannar. Och det innebär att Israel MÅSTE lämna Västbanken och Gaza. Och det innebär att Hamas måste acceptera att leva granne med en Israelisk stat.

Inga kommentarer: