söndag 20 juli 2014

Klavertrampare, Militärer och Poliser

Tobias Billström med kompis
» Dagens försvarstal: Det är inte så länge sedan vår Moderata Utvisningsminister Tobias "Klavertrampet" Billström gjorde just ett av dessa klavertramp som han gjort det till en sport att trampa. Om det var det senaste (för sista lär det inte vara) vet jag inte. Det är lätt att missa dom eftersom media blivit luttrade. Hur som helst blev det i våras en debatt om simkunnigheten, och att den var låg i bland annat Malmös skolor. Och instinktivt, med de förutfattade meningar som Tobias Billström har, så trodde han på uppgiften om att det fanns skolklasser i Malmö där så många som 25% av eleverna var undantagna från simundervisningen av religiösa eller kulturella skäl. Och dessa siffror passade naturligtvis ihop med hans syn på muslimer så det gick snabbt för honom att gå ut i media med uppgiften och kräva att skollagen skulle ändras. Så'na föräldrar (läs muslimska föräldrar) kan vi ju inte tillåta. Nu tog det inte så lång tid för media att granska Tobias Billströms uppgifter och dom visade sig naturligtvis vara helt uppåt väggarna. En enkät som Sydsvenskan gjorde visade att det bara fanns en enda skola i Malmö där någon elev beviljats undantag från simundervisning pga religiösa skäl, två flickor. Till detta finns det i Malmö ytterligare några elever som är undantagna pga medicinska skäl (t.ex. allergi mot klor). I dag går Svenska Dagbladets ledarskribent Tove Lifvendahl ut till försvar för Tobias Billström under rubriken: - "Alla badar inte". Och det gör hon med anledning av att bland annat Socialdemokraterna krävt att skolorna skulle arrangera simundervisning i samband med att skolterminen slutar för de elever som inte kan simma. För verkligheten är att många (i Malmö 16,4% av de elever som slutar Högstadiet) inte får godkänt i simkunskap. Kravet är att man ska kunna simma 200 meter, varav 50 meter i ryggläge. Men det är något helt annat än att dom är befriade från simundervisningen av religiösa skäl som Tobias Billström rent instinktivt faktiskt trodde var sant. Och enligt Moderatmegafonen Tove Lifvendahl på Svenska Dagbladet så var ju naturligtvis kritiken av Tobias Billström helt fel och orättvis eftersom hans misstag ju inte var så stort. Vad hon inte har fattat är att kritiken handlade om just det faktum att han uppenbarligen hade så stora fördomar att han trodde på uppgiften om undantag av religiösa skäl. Och gick ut med siffran utan att ens kontrollera den. Däremot bör tydligen Ibrahim Baylan som presenterade det Socialdemokratiska kravet hängas offentligt för att kräva att skolan ska se till att barn och ungdomar lär sig simma. Nu ska tydligen i varje fall Tove Lifvendahl gå på semester eftersom hon avslutar sin helsida försvarstal av partikollegan Tobias "Klavertrampet" Billström med: "Som i några veckor framöver går och badar". Och troligtvis är hon ute och cyklar också under sin semester - till badet kanske?

» Apropå att skjuta ner flygplan: Med anledning av det Malaysian Airlines plan som troligtvis skjutits ner över Ukraina så ser jag i Svenska Dagbladet en liten sammanställning över andra civila flygplan som skjutits ner runt om i världen av skjutgalna militärer. Den 4 oktober 2001 sköts ett ryskt plan tillhörigt Siberian Airlines på väg från Tel Aviv till Novosibirsk ner över Ukraina av Ukrainsk militär - av misstag under en övning. I september 1993 sköts 3 plan ner tillhörande Transair Georgia av utbrytarrepubliken Abchasien - 136 döda. 3 juli 1988 sköt den amerikanska kryssaren USS Vincennes ner ett iranskt passagerarplan på väg från Iran till Dubai - 290 döda. 1 september 1983 sköts ett plan tillhörigt Sydkoreanska Korean Air Lines på väg från New York till Seoul ner över sovjetiskt territorium sedan det kommit ur kurs. Efter ett par varningsskott sköts planet, som flög på autopilot, ner - 269 döda. 21 februari 1973 sköts ett plan från Libyan Arab Airlines ner över Sinai av israeliska stridsplan sedan det kommit ur kurs. Dom är i varje fall träffsäkra ibland dom där militärerna.

Polisen
» Dagens citat: I en artikel i Helsingborgs Dagblad om situationen inom poliskåren under sommaren säger en polis: - "Vi har aldrig varit så få i yttre tjänst. Man kör slut på oss." Fast lokalt är detta ett överdrivet påstående. Det kan inte ha blivit färre i "yttre tjänst" här i Åstorp. Det är väldigt många år sedan jag senast såg en polis i samhället som inte kom körande i en bil. Jag tror det var 2004 som jag såg en gående polis senast i samhället. Han var på väg in på Contan, kondiset, för att köpa fikabröd. Sedan träffar jag i jobbet poliser nästan varje vecka. För övrigt fick Polisen i Åstorp för inte så många år sedan helt nybyggda lokaler mitt i centrum. Samtidigt stängde man sin expedition och alla sådana ärenden hänvisas numera till kommunens Medborgarkontor. Men det har nog gjorts en satsning på Rättsväsendet - på något sätt. Fast ännu viktigare har varit att sänka skatter...

Inga kommentarer: