tisdag 8 juli 2014

Om friskolor och politikerförakt

» Om den seriösa friskolan: Jag läser att friskolekoncernen Thorengruppen lämnat in en ansökan om att få nyöppna 10 gymnasieskolor och 18 grundskolor samt samtidigt utöka verksamheten på 16 befintliga skolor. Fast jag ser att Skolinspektionen ruskat rejält på huvudena när ansökan kom in. Den bedömdes så oseriös, full av felaktigheter och direkta lögner, att beslutet blev avslag på hela högen. Thorengruppen, som är en av Sveriges största friskolekoncerner, har nu 44 avslag att fundera på. Man hade ofta inga lokaler, uppgifterna om underlag var uppenbart falska och i övrigt var ansökningarna så oseriösa att det inte fanns något annat att göra. Uppgifterna var helt enkelt inte trovärdiga. Den svenska friskolemarknaden är helt klart en framtidsmarknad...

Satsa på utbildning - inte på business
» Friskolornas plats (?) i samhället: Jag läser att Friskolornas Riksförbund låtit fråga sina medlemmar vad dom tycker om att behandlas som alla andra skolor. Det vill säga hur dom skulle agera om Friskolor skulle få samma regler om Offentlighetsprincip och Meddelarskydd som gäller vanliga kommunala skolor som också finansieras med skattepengar. Och det visar sig att det tycker dom inte om. 13% av skolorna skulle läggas ner om Friskolor precis som Kommunala skolor skulle omfattas av Offentlighetsprincipen. 9% av skolorna skulle lägga ner om dom skulle få samma regler om Meddelarfrihet som omfattar Kommunala skolor. Och det är ju tragiskt. Usch om personalen skulle få lov att "sladdra" för media om skolan missköter sig, och det utan att skolan får lov att forska efter vem det är som läckt ut skandalen. Då kan man ju inte sparka den otacksamma dumskallen. - "Siffrorna är anmärkningsvärda" säger Eva-Lis Sirén som är ordförande för Lärarförbundet. Själv är jag inte alls förvånad. Gärna rätt att tjäna en slant - men granskas? Nä, då finns det ju risk att man tjänar en mindre slant!

Region Skåne
» Politikerna kom sist: Till slut fick politikerna i Skåne samlas en extra gång mitt i sommarvärmen. Den nya organisation av den Skånska sjukvården som Regiondirektören helt ensam beslutade om för mer än ett år sedan har nämligen förklarats olaglig av både Förvaltningsrätten och Kammarrätten. En så stor omorganisation är det nämligen inte fritt fram för tjänstemannabeslut, det är politikerna som har ansvar och ska fatta beslut. Den nya "Skånevård" innebar en stor centralisering. 13 olika sjukvårdsförvaltningar slogs samman till bara fyra sjukvårdsdistrikt. Sjukhusen i Skåne slogs helt enkelt ihop i stora kolosser. Till exempel heter det nu "Sund" om de nordvästskånska sjukhusen i Ängelholm, Helsingborg, Landskrona - och Trelleborg i andra ändan av Skåne. Trelleborgs granne Ystad däremot hör till Kristianstad i nordost. Hur som helst förklarades hela organisationsförändringen för olaglig och därför har Region Skånes politiker i Regionfullmäktige fått samlas ihop en extra gång. Några ändringar i organisationen - hur korkad den i många fall ändå är - blev det inte. - "Då blir det ingen arbetsro" sade huvudansvariga Moderaten Pia Kinhult, som ursprungligen alltså inte alls ville ta något ansvar. Och det där med arbetsro skulle man nog tänkt på långt tidigare! Förtroendet för våra politiker har inte direkt ökat.

Inga kommentarer: