måndag 16 juni 2014

Vart tar pengarna vägen?

» Han är duktig den där Anders Borg: Enligt Ekonomistyrningsverket kommer de svenska statsfinanserna att gå back 89 miljarder i år och ytterligare 54 miljarder nästa år. Då är det inte inräknat eventuellt ytterligare valfläsk för att kunna vinna valet. Hur är det nu, ska inte statsfinanserna gå med överskott? Och svenska folket har störst förtroende för Moderaterna att sköta ekonomin? 89 miljarder, det är en helsikes massa pengar. Det är mer än dubbelt så mycket som hela Sveriges Försvarsbudget. Det är en helsikes massa pengar i underskott!

» Om att göra svarta inkomster vita: Ett av de stora argumenten för att införa ROT- och RUT-avdragen var att man ville göra svarta inkomster vita. Nu ser jag att Skatteverket kommit fram till att det fuskas så mycket med bidragen till villaägarna och det fina folket att man ska granska det hela extra under sommaren. Det har ju blivit mer eller mindre regel att även material kallas arbetskostnad så att skattebetalarna får subventionera materialet också.

» Högerns räknenissar räknar som skomakaren odlar potatis: I onsdags berättade jag om Högerns favoritekonom Stefan Fölster som hade lyckats få ihop statistik som bevisade att de fattigaste i Sverige var de i Europa som fått EU:s högsta inkomstlyft. Och det är ju onekligen en bedrift av en mycket skicklig nationalekonom. Skicklig i den meningen att han kan leda vilka tossigheter som helst i bevis med väl valda statistiska siffror. Några dagar senare berättade två andra HUR Stefan Fölster fått ihop det. Det handlar alltså inte om att arbetslösa fått sin arbetslöshetsersättning höjd, att sjuka fått sin sjukpenning höjd eller att de helt utan inkomster fått sina Försörjningsstöd höjda. Ack Nej, dom har snarare under den aktuella perioden i allmänhet fått sina ersättningar indragna. Nä, en fingranskning av Stefan Fölsters manipulationer visar att det inte alls handlar om att dom fått sina inkomster höjda. Nä, vad det handlar om är att kostnaden för den svenska välfärden ökat och då har de fattigaste fått en del av denna kostnad tilldelad sig som inkomst även om dom inte fått något ut av kostnadsökningarna. Ett mystiskt sätt att räkna, men det passade Stefan Fölster som en handske. Nästa gång ni läser något från Högerekonomen Fölster så ta det med en nypa salt (eller ett par nypor)!

» Jan Björkkludd: Sedan ser jag att enligt en annan granskning än Pisa så är läget inte alls lika kritiskt för den svenska skolan som Pisa hävdat. Den svenska skolans resultat försämras inte alls enligt Timss. Jag undrar hur Skoltalibanen Jan Björkkludd ska förklara det här. De dåliga siffrorna i Pisa har ju bortförklarats med att det är den gamla socialdemokratiska flumskolans fel. Det tar många år för att hans alla reformer ska ge något resultat. Är det fortfarande den gamla socialdemokratiska flumskolans förtjänst att det går ganska bra i Timss-studierna? Eller har Jan Björkkludds pluggskola nu hunnit slå igenom? Vi väntar med spänning på Jan Björkkludds nästa kommentar!

Jan Björkkludd grubblar över vad han åstadkommit
Jan Björkkludd grubblar över vad det är han har åstadkommit

» Stockholm får stryk: Tidskriften Monocle har granskat vilka städer som är bäst att bo i. Och trots alla dessa intelligenta Stockholmare så får Stockholm rejält med stryk av København. - "Stockholmare är smartare" hävdade ju toppmoderaten Anne Kinberg Batra för några år sedan. Men faktum är att Danmarks (och Sydsveriges...) huvudstad København vinner hela granskningen. Fjollträsk kommer först på fjärde plats. Haha!

Inga kommentarer: