måndag 23 juni 2014

Om säkerhet, slipsnissar och jakten på arbetslösa

» Om Internetsäkerhet: Hur många av er följer "Internetexperternas" råd när det gäller lösenord? Dvs att inte skriva ner lösenorden, att inte använda allt för enkla lösenord, att inte använda samma lösenord på flera ställen och att byta lösenorden regelbundet! Är det någon som KAN följa dom råden? Det är ju omöjligt! Min lista över lösenord är på tre fulltecknade A4-sidor. Och det är inte samma på alla ställen. Men det skapar bekymmer med att hålla reda på vilket som används var. Ett annat bekymmer med säkerheten drabbades jag av i helgen. Jag skulle logga in på min A-kassas sajt. Och gjorde detta från en dator som jag inte använder så ofta. Men på denna dator finns mitt Bank-id installerat. Alltså använde jag denna metod för att logga in på A-kassan. Därefter visade det sig att har man en gång använt Bank-id för inloggning så kan man inte längre logga in på något annat sätt med användarnamn och lösenord. Och eftersom Bank-id visat sig inte fungera så bra på den dator jag oftast använder så är jag nu något irriterad. Och jag kan inte heller installera mitt Bank-id på en dator på mitt jobb så detta är uteslutet. Nu kan jag alltså inte längre utan stora besvär logga in på min A-kassa. På min förfrågan svarar A-kassan att det helt riktigt är så. Och från 1 september kommer man överhuvudtaget bara att kunna logga in med Bank-id eller motsvarande. Nu är ju min deltidsarbetslöshet lyckligtvis slut. Men hade jag behövt fylla i kassakort även i fortsättningen hade jag nog övergått till att fylla i dessa pappersvägen och skickat in dom med Posten. Den "ökade" säkerhet gör samtidigt att många stängs ute helt. Utveckling är inte alltid utvecklande!

Girig slipsnisse
» Om fartblinda slipsnissar: Jag läser om aktiemäklaren Deeb Salem på Goldman Sachs. 2009 fick han en bonus från arbetsgivaren på 15 miljoner dollar och hade året efter räknat på en bonus på minst 13 miljoner dollar. Men det blev "bara" 8,25 miljarder. Och då blev han besviken. Det går ju knappt att leva på inkomsten + en så usel bonus. Nu har tvisten nått så långt att Deeb Salem stämt Goldman Sachs på 16 miljoner dollar i kompensation. 2011 blev nämligen bonusen så usel som 3 miljoner dollar så då sade han upp sig. Och konflikten har pågått sedan dess. Visst lever vi ett sjukt samhälle där vissa kräver den här kalibern på sina inkomster samtidigt som andra svälter ihjäl. Det finns anledning att göra revolution!

» Vår skam: Sedan 2001 har taket i A-kassan inte höjts. Då sattes taket till 80% av en månadslön på 18.700. Och så är det fortfarande. Och till detta har reglerna skärpts och andra försämringar genomförts. Dessutom straffbeskattas A-kassan jämfört med arbetsinkomst. Det är många tusenlappar som en arbetslös har förlorat sedan Högeralliansen fick makten. Men det är också en medveten politik. Läs Fredrik Reinfeldts bok Det sovande folket och se vilken människosyn som präglade den redan då etablerade moderatpolitikern Fredrik Reinfeldt. Då förstår man bättre vad "Arbetslinjen" egentligen går ut på. I Fredrik Reinfeldts värld är egentligen arbetslösa och sjuka inget annat är arbetsskygga som ska straffas och inte bara leva på bidrag. I stort sett alla har insett att så är det inte utan det är skadligt inte bara för de arbetslösa utan även för samhället att tvinga arbetslösa att leva på svältgränsen. Alla partier vill i dag höja taket i A-kassan så att det i större utsträckning blir en inkomstförsäkring och inte bara ett bidrag för att förhindra att folk svälter ihjäl. Ja, alla partier förutom Moderaterna alltså. Vår Moderata Arbetsmarknadsminister Elisabeth Svantesson förklarade klart att det inte är aktuellt med någon höjning. Sedan må röstboskapen i C + Kd och Fp tycka vad dom vill. I Högerregeringen bestämmer Moderaterna. Fast Elisabeth Svantesson skröt över att hon i varje fall sänkt avgiften till A-kassan. Vad hon glömde att berätta var att man tidigare hade höjt avgiften kraftigt så sänkningen var egentligen bara ett återställande av en totalt misslyckad reform. En reform som fortfarande ger dåliga effekter. Byt ut dom!

Inga kommentarer: