tisdag 3 juni 2014

Tankar en semesterdag

» En fråga om principer: Tågstrejken här i Sydsverige fortsätter. Det är SEKO som tagit ut lokförare och tågvärdar i strejk för att få stopp på arbetsgivarens, franska Veolia, försök att försämra anställningsvillkoren för de anställda. Det handlar mycket enkelt om principen ifall kommersiella företag ska kunna vinna offentliga upphandlingar genom att lämna underbud. Och för att sedan få överskott på anbudet så får personalen ta smällen. Franska Veolia lämnade lägsta anbudet för att köra Øresundstågen som bland annat går Malmö-Göteborg, Malmö-Kristianstad, Malmö-København och Malmö-Småland. Nu visar det sig att Veolia, för att vinna anbuden (lägsta pris vinner), lämnat ett anbud som inte räcker för att verksamheten ska lämna tillräckligt överskott till de franska aktieägarna. Alltså vill man bland annat säga upp drygt 250 anställda pga arbetsbrist. Fast se'n ska man återanställa en hel del av dom igen, fast då får dom inte jobba heltid, får sämre arbetsvillkor och kanske bara får en timanställning så att dom måste sitta hemma och vänta framför mobiltelefonen för att på nåder få jobba lite då och då. Stödet från de som drabbats av strejken verkar dock vara stort. De flesta inser att ALLA anställda måste ha rimliga anställningsvillkor, och måste kunna försörja sig på de inkomster dom får. Ett exempel är dagens ledare i Helsingborgs Dagblad. Dom har satt som rubrik "Systematiskt signalfel" på sin ledare. Fast det finns faktiskt de som plikttroget ställer upp för arbetsgivarnas rätt att ensamma bestämma villkoren också. I Svenska Dagbladet (surprise, surprise) skriver Per Gudmundsson under rubriken Inte ens för fackbasen funkar avtalet. Fast han verkar ha fått ett par saker om bakfoten. Men så är det om man instinktivt alltid tror att Facket har fel och Arbetsgivaren har rätt.
Järnvägsavreglering
» Vi är överlyckliga: Ja, hela svenska folket står upp i parad och jublar. - "Madde, Chris och Leonore - äntligen i Sverige" sätter Aftonbladet som rubrik till den underbara nyheten. Vår lilla underbara gulliga och helt makalösa prinsessa Leonore har nu äntligen anlänt till sitt hemland för första gången. Och tillsammans med Madde och Chris väntar nu en jobbig period med dop, nationaldag och bröllopsdag. "Prinsessparet har ett rätt intensivt program" berättar Margareta Thorgren som är hovets informationschef. Madde såg så glad ut medan Chris såg bekymrad ut berättar Aftonbladets fotograf. Tänk vad skönt att vi har en kvalitetspress av så hög klass att dylika pangnyheter redovisas. Jag får verkligen hoppas att Madde och Chris inte förtar sig och går in i väggen av allt arbete! Medlemskap i Republikanska Föreningen kostar bara 200 kronor till plusgiro 114 96 91-6.

» Migrationsverket trampar i klaveret - igen: Ibland undrar man över paragrafläsandet på Migrationsverket. Det måste vara inspirerat av högste chefen, Utvisningsminister Tobias "Klavertrampet" Billström (m). Nu läser jag om kvinnan som ska utvisas efter att ha fått avslag på sin ansökan om arbetstillstånd. Det står att "man ska ha haft en anställning" för att få arbetstillstånd. Men kvinnan har haft två anställningar. Det står "en" anställning, inte "två" anställningar, alltså avslag. Hipp Hurra för svenska paragrafläsning!

» Dagens statistik: Det börjar nu dyka upp specialgranskningar av SCB:s stora väljarundersökning. Och av denna kan vi t.ex. se att det är fler som sympatiserar med Socialdemokraterna och Moderaterna än vad det är som avser att rösta på dom. Däremot är situationen tvärtom för t.ex. Kristdemokraterna och Centern. Det är väl Moderater som tänkt stödrösta! Hur det kommer sig att det är fler som tänker rösta på Sverigedumokraterna än som sympatiserar med dom kan jag dock inte förklara. Bland Moderater är Folkpartiet första alternativ, sedan kommer Socialdemokraterna följt av Sverigedumokraterna. Bland sossar är Vänsterpartiet första alternativ följt av Miljöpartiet. Tänk vad statistik är spännande!

» Björkkluddeffekten: Den f.d. läraren Sten Svensson har gett ut en bok som förenklat berättar att Jan Björkkludds påstådda svenska flumskola är ett rent påhitt av tidigare nämnda folkpartistiska utbildningsminister. Skolans eventuella problem beror först och främst på den avreglerade och privatiserade skolan som gjort att "studiemotiverade" elever lämnat den "vanliga kommunala" skolan och dränerat denna på "de duktiga" som fungerat som förebilder. Kvar har blivit de mindre motiverade som fått ännu sämre resultat. Men "flumskolan" är ett rent påhitt från Jan Björkkludd för att ge honom en karriär som minister. Men han skäms inte för att ha försämrat den svenska skolan. Som jag påpekat tidigare så är Sverige ensamma i världen tillsammans med Chile om att tillåta kommersiella företag med vinstutdelning att driva skattefinansierade skolor. Chile införde sina regler under General Pinochets diktatur men ska nu avskaffa dom. I Sverige är Jan Björkkludd stolt över reglerna...

» Fick inte plats: Vissa dagar är det så mycket man vill tycka till om, men som inte får plats. I dag t.ex. effekten av avregleringen och den ökade tillgången på mediciner. Att antalet missbrukare och överdoser med paracetamol har ökat kraftigt. Eller hur behandlingen av den offentliga sektorn resulterat i att sjukskrivningarna bland personalen inom vården har ökat kraftigt. Eller att EU tycker att Sverige borde kraftig öka fastighetsskatten och minska på avdragsmöjligheterna för att råda bot på vår ohälsosamt höga skuldsättning. Eller att flera av medlemmarna i den nya palestinska regeringen inte kunde delta i det första mötet. De israeliska myndigheterna lät inte dom resa till regeringsmötet. Eller att de Fackliga organisationerna dömer ut arbetet med underhållet av den svenska järnvägen. Men, som sagt, det får inte plats.

Inga kommentarer: