lördag 28 juni 2014

Dåliga nyheter för Fredrik

» En ny bunke väljarundersökningar: Idag presenterade Expressen sin undersökning för juni som görs av Demoskop. TV 4 kom också med sin undersökning som görs av Novus och samtidigt kommer Dagens Nyheter med sin undersökning som görs av Ipsos. Och alla tre har en del likheter, men också skillnader. Enligt Expressen är Miljöpartiet med +2,8 den stora vinnaren men även Sverigedemokraterna och Feministiskt Initiativ går mer än 1 procentenhet upp. Den stora förloraren är Moderaterna med -4,1 och Socialdemokraterna med -3,1. Hos kollegan Dagens Nyheter är det Centern, Sverigedemokraterna och Miljöpartiet som har ökningar över procenten medan Moderaterna med -2,1 är den stora förloraren och även Vänsterpartiet och Kristdemokraterna tappar mer än 1 procentenhet. Slutligen har vi den tredje delen i Bonniergruppen, TV4, som har främst Centern men också Miljöpartiet som de stora vinnarna medan även dom har Moderaterna med -3,1 och till viss mån Vänsterpartiet som de stora förlorarna. Sammantaget så ligger Socialdemokraterna mellan 29,1%-32,1%, Vänsterpartiet mellan 6,7%-8,1% och Miljöpartiet mellan 11,3%-13,0%. På denna planhalva hittar vi även Feministiskt Initiativ mellan 2,9%-4,4%. På den andra planhalvan har vi Moderaterna nu nere mellan 18,5%-21,2%, Folkpartiet 5,7%-6,8%, Centern 5,3%-5,6% och Kristdemokraterna 3,3%-4,8%. Och här lägger vi också in Sverigedemokraterna mellan 8,3%-10,0%. Det Rödgröna blocket får på det här sättet mellan 53,0%-54,7% inklusive FI. Det Blå blocket får 44,3%-46,3% inklusive SD. Det är noterbart att samtliga undersökningar visar på ett fortsatt ras i förtroendet för Högeralliansregeringen. Vi kan fortfarande inte märka någon som helst vändning för Reinfeldts ministär. Mellan 34,3%-38.0% ligger stödet för Moderaterna och deras röstboskap nu på. Det Moderata jätteraset vägs alltså inte upp av att en del i varje fall gått till stödpartierna istället. Fortsätter utvecklingen har Högerregeringen snart inte stöd av ens en tredjedel av svenska folket. Läs även hur SVT låter Annie Lööf glädjas. Hos Expressen är det Stefan Löfven som ska vara glad medan man påpekar att Högeralliansväljarna har gett upp. Och bland förstagångsväljarna ser det ännu sämre ut. Enligt en undersökning gjord under våren bland ungdomar så är läget för Moderaterna uselt, och ännu värre för deras röstboskap som alla skulle åkt ur Riksdagen. Läget är kasst kan man säga!

» Moderaten leder: Fast det finns en Moderat som faktiskt leder ligan. Riksdagsledamoten Michael Svensson är den i Riksdagen som plockar ut mest i bilersättning. Under den här mandatperioden har han än så länge fått ut mer än 1/3 miljon i bilersättning. Riksdagsledamöter ska: - "välja färdmedel med hänsyn taget till tids-, kostnads- och miljöaspekter, om det inte finns särskilda motiv för något annat". Falkenbergsbon Michael Svenssons kommentar är : - "Jag har inget dåligt samvete. Men jag håller med om att jag kör extremt mycket". Och det kan man säga!

EU:s syn på medlemsdemokrati
» Va ska vi ha EU te: Trots motstånd från i princip de flesta ska nu inom kort Kristdemokraten Jean-Claude Juncker väljas till EU:s nya kommissionsordförande. Men han väljs eftersom det inte går att få någon annan vald. Och tyvärr måste jag medge att Storbritanniens David Cameron har mycket rätt i sitt idoga motstånd. I övrigt finns det inte mycket jag håller med den konservative David Cameron om. Men valet av Juncker är ett led i en EU-utveckling som är fel - mycket fel. Juncker står för ett EU som är en Union med delstater. Där EU styr och ställer över delstater som bara lyder och själva bara får bestämma över småsaker och betydelselösa saker. Det EU jag kan acceptera är ett EU som är ett samarbetsorgan mellan självständiga stater. Där de olika medlemsstaterna är de som bestämmer och i EU kommer överens om att samarbeta om olika saker. Men Jean-Claude Juncker står för ett helt annat EU. Storbritannien är med största sannolikhet på väg mot en folkomröstning om britternas fortsatta medlemskap i EU. Och redan i dag visar många undersökningar att det är fler som säger Nej till EU än som säger Ja till EU. Och med Jean-Claude Juncker vid rodret är risken / chansen för att Nej-sidan ökar rejäl. Både i Storbritannien som i Sverige och andra länder.

» Money talks: Enligt Friskolornas riksförbund så kommer var femte skola att läggas ner om kommersiella friskolor inte får lov att dela ut vinst till ägarna. Och det är ju en talande siffra. Skolorna drivs alltså inte för att man vill vara pedagoger. Skolorna drivs för att man vill tjäna en hacka av våra skattepengar. Det är alltså aktieutdelningen och bonusen som är det viktiga, inte den pedagogiska tanken. Sätt stopp för den unika svenska dumheten att skattefinansierade skolor får drivas med vinstintresset som största drivkraften. Sverige är tillsammans med Chile de enda länderna som tillåter vinstutdelande skattefinansierade skolor. Och Chile är på väg att avskaffa möjligheten, som infördes under General Pinochets diktatur i landet. Det är dags för Sverige att göra samma sak.

Inga kommentarer: