onsdag 13 mars 2013

Om demokrati och prioriteringar

Venezuelas flagga
Dagens Chávez: När Venezuelas Hugo Chávez avled för några dagar sedan utbröt ett skadeglatt glädjetjut bland alla konservativa högermän runt om i landet. Eftermälena i media var nästan utan undantag koncentrerade på de negativa sidorna. Glädjen över att en Latinamerikansk politiker som vågat stå upp mot storebror USA hade lämnat oss var nästan överdrivet stor. Det är därför med stor glädje jag under två dagar hittat två artiklar som försöker ta ner debatten på marken. I går skrev Kajsa Ekis Ekman i Dagens Nyheter under rubriken Den svenska högern var livrädd för Hugo Chávez och i dag skrev Patricia Lorenzoni i Helsingborgs Dagblad under rubriken Adiós - till all anständighet. Hugo Chávez har inte verkat i en traditionell västerländsk demokrati. Och då går det inte heller att ställa samma krav. Hugo Chavez har betytt enormt mycket för folket i Venezuela (och övriga Latinamerika) och har haft ett starkt folkligt stöd.

Ungerns flagga
Dagens Bildt: Utrikesministrar i fyra EU-länder, Tyskland, Nederländerna, Danmark och Finland har skrivit ett gemensamt brev och framfört kritik mot EU-landet Ungerns sätt att behandla demokratin. - "Vi borde ha skrivit på" kommenterar Europaminister Birgitta Ohlsson (fp) det faktum att våra två Nordiska grannar Finland och Danmark skrivit på men inte Sverige. Men det är Moderaten Carl Bildt som utrikesminister som bestämmer. Och det styrande EPP-partiet i Ungern tillhör ju samma partigrupp i EU som Moderaterna. Så det kan kanske förklara lite. - "Det är en stor åsiktsskiljaktighet" mellan Birgitta Ohlsson (och andra som tror på västerländsk demokrati) och Carl Bildt kommenterar Birgitta Ohlsson det själv med. Även Dagens Nyheter har sina sympatier på Birgitta Ohlssons sida och kommenterar saken under rubriken Sveriges pinsamma tystnad. Men Carl Bildt kan ju inte ha fel, det är emot naturlagarna!

Saudiarabiens flagga
Dagens demokrati: Och på tal om våra demokratiska vänner som vi gärna vill hjälpa att bygga vapenfabriker och på annat sätt hålla oss vänner med så kanske några klipp från dagens media om Saudiarabien kan intressera. Aftonbladet, Expressen och Aftonbladet. Men Saudiarabien är ju USA-vän så det är inte så farligt.

Dagens ytterligare lästips: I Dagens Nyheter i dag uppmanar författaren Jonas Hassen Khemiri apropå polisens prioritering av att jaga papperslösa vår moderata Justitieminister Beatrice Ask att under en dag byta identitet med honom. Att få känna hur det är att hela tiden bli ifrågasatt och kontrollerad bara för att man ser lite annorlunda ut. Läs och tänk efter. Har polisen kanske viktigare saker att syssla med?

Dagens nedprioriteringar: Polisen har prioriterat upp (på order från vår Högerregering) att jaga papperslösa och har därför nedprioriterat annat arbete. Jag läser att polisen trots ökade anslag klarar upp allt färre brott. 2010 gick 16,9% av polisanmälda brott till åtal, åtalsunderlåtelse eller strafföreläggande. 2012 var siffran 14,8%. Och allra sämst är man på bedrägerier och våldsbrott. Men att prioritera att jaga papperslösa bland andra med mörk hy är högprioriterat. För några dagar sedan tog en 13-årig flicka sitt liv genom att kasta sig framför tåget. Detta efter att hon troligtvis utsatts för nättrakasserier från en "15-åring". Samma "15-åring" misstänks för att för en månad sedan ha nätmobbat en annan ung flicka. Men den polisanmälan har man inte hunnit med. Polisen har väl prioriterat annat... OBS att "15-åringen" mycket väl kan vara en vuxen pedofil enligt de senaste misstankarna.

För övrigt argumenteras det nu för ett totalt rökförbud från 2025! Ska det behöva dröja så länge?

Inga kommentarer: