lördag 16 mars 2013

Känn er lurade

Dagens panik: Det uppges ha utbrutit panik bland alla skrupelfria ryssar som placerat en massa svarta pengar på cypriotiska bankkonton. I den överenskommelse med EU om hjälp som träffats med Cypern så förbinder sig nämligen Cypern att införa en Stabilitetsengångsskatt på alla banktillgångar på 9,9% på tillgångar över 100.000 Euro och på 6,75% på belopp under detta. Och det är många skumma ryssar som placerat sina smutsiga pengar på cypriotiska bankkonton. Uppskattningsvis 1,5 miljarder ryska euron plockas nu in till den cypriotiska kassan för att hjälpa till att reda upp bankkrisen. Mitt skratt när jag hörde om det hela måste ha väckt upp alla som sov för länge i grannskapet.

Skåne
Dagens brist på vård: I dag har det genomförts demonstrationer på många håll i Skåne mot situationen inom den skånska sjukvården. Fast Högerallianstrogna Sydsvenskan ägnar mest utrymme åt att låta högste ansvarige, moderaten Pia Kinhult förklara att det i varje fall inte råder brist på pengar. Och andra moderata politiker tycker mest att det handlar om bortskämd personal. Vilket ju även miljöpartisten Lars Goedecke tyckte. I Skåne ingår nämligen Miljöpartiet i den Högerallians som har som främsta målsättning att hålla skatten rekordlåg. Skulle det bli pengar över så kan det ju alltid få bli lite sjukvård också. För några år sedan kom Region Skåne fram till att det behövdes ytterligare 100 vårdplatser inom den Skånska sjukvården. Sedan dess har antalet vårdplatser minskat med 140 platser. För ett antal år sedan kom man centralt i Sverige fram till att det krävdes ungefär 1500 patienter per läkare inom distriktssjukvården. I Skåne är det i dag över 2000 patienter per läkare. I Skånes Fria Tidning hittar jag i dag ett debattinlägg med rubriken Sjukvårdskrisen måste få ett slut från Vänsterpartiets Saima Jönsson Fahoum och Vilmer Andersen med fem förslag på hur vi skåningar och ni som jobbar i vården ska återfå förtroendet får vården. Men enligt högsta ansvarige, moderaten Pia Kinhult, är det inga problem. Bara man centraliserar lite till, gör lite fler rockader mellan sjukhuset, försämrar villkoren för personalen och plockar bort ytterligare lite vårdplatser så löser sig alla problemen. Eller hur det nu var?

Slutligen är det intressant att studera Carl Bildts metod för att slippa kritik. Genom att förklena den som frågar ut honom och avfärda allt som dumheter så rinner all kritik av honom. Förnekar man allt och är villig att ljuga om vad som helst så lägger sig nog drevet efter några dagar. För det är ju så att det strider mot naturlagarna att Carl Bildt gör fel.

Inga kommentarer: