söndag 21 februari 2021

Mer om skatter

» Beskatta de som har råd.

För en vecka sedan läste jag en intervju med Finansminister Magdalena Andersson (S) i Svenska Dagbladets Näringslivsbilaga där hon kommer med den radikala tanken att "kapital måste beskattas mer". Ett onekligen spännande förslag från en socialdemokratisk finansminister. Men, inte mindre rätt för det!

Samtidigt läser jag att kraven på att Coronakostnaderna i Storbritannien i delar ska betalas genom en ny Förmögenhetsskatt på stora förmögenheter. Sverige har ju ingen Förmögenhetsskatt och har samtidigt en lägre beskattning av inkomster från kapital än vad vi har på inkomster på arbete. Det är just detta faktum som har gjort att klyftorna i Sverige har ökat kraftigt. Människor med stora inkomster från kapital har en mycket förmånligare beskattning och inkomsterna från kapital har skenat.

Vissa badar i pengar
Det finns ingen anledning att ha olika beskattning av inkomster beroende på hur man fått inkomsterna. Om jag får mina inkomster genom att handla med aktier, genom att få stora avkastningar från enorma förmögenheter, genom att lönearbeta och få en lön, genom att jag får sjukpenning efter att ha råkat ut för en olycka eller om jag är gammal och får pension ska inte ha någon betydelse för hur mycket skatt jag betalar på inkomsten om inkomsten är densamma.

Det är helt enkelt dags att sänka skatterna på arbete och "bidrag" och höja dem på kapital. Var nivån på en progressiv skatt hamnar är jag inte ekonom tillräckligt för att bedöma. Men samhället behöver skatteinkomster! Vi behöver pengar för att anställa fler poliser. Vi behöver pengar för att förbättra vår sjukvård. Vi behöver pengar för att anställa fler inom äldreomsorgen. Vi behöver förbättra våra skolor. Det är mycket som behöver MER pengar. Vissa tycker att militären också behöver mer pengar. Allt detta ska betalas!

Vi behöver också i Sverige betala notan för stödåtgärder under Coronapandemin. Alla miljarder som betalats ut till företag och andra som drabbats av Covid-19 och åtgärder för att minska spridningen ska på ett eller annat sätt betalas en dag. Man kan inte bara trycka pengar och tro att det inte får andra effekter.

Tror ni att alla de företag och verksamheter som idag skriker på att skattebetalarna ska träda in och rädda deras verksamheter kommer att vara mer villiga att betala in skatter när pandemin är över? Jag har mina onda aningar. Dom kommer i sedvanlig ordning att tycka att någon annan ska betala!

Läs:
Andersson: ”Kapital måste beskattas mer”. - Magdalena Andersson (S) i Svenska Dagbladet Näringsliv
Hårdare press för förmögenhetsskatt i Storbritannien. - Dagens ETC

Inga kommentarer: