fredag 12 februari 2021

Ebba Busch, landets tramsigaste politiker?

» Kärnkraftsdebatten.

Ebba Busch sätter faktiskt ständigt nya rekord i dumheter. Jag ser att hon nu valt att slå ett slag för den otidsenliga kärnkraften genom att ställa sig i skogen med en dammsugare. Samtidigt kräver hon att Sverige ska bygga nya kärnkraftverk. Jag säger som moderaternas tidigare energipolitiske talesman, Mikael Odenberg: Trams och populism!

Ebba Busch tramsar igen
När Ebba Busch i ett populistiskt försök att få publicitet kommer med den typen av krav visar hon bara sin totala okunnighet. Jag tycker Ebba ska koncentrera sig på sin fastighetsaffär och att bortförklara allt abortmotstånd som ständigt poppar upp i partiet.

Verkligheten är den att den svenska elexporten ökar för varje år som går och sätter ständigt nya rekord. Detta samtidigt som den svenska importen av el ständigt minskar och snart är obefintlig. Eftersom elnäten är sammankopplade mellan länderna strömmar det hela tiden elström fram och tillbaka. Men, faktum är att Sverige är en ständigt växande exportör av elström. Samtidigt som den import som förekommer minskar för varje år.

De två reaktorer i Ringhals som nu stängts av företagsekonomiska skäl gav sammanlagt mindre el än vad den utbyggda vindkraften ger. Att Vattenfall stänger ner reaktorerna beror på att det helt enkelt kostar mer att producera elen än vad man får betalt för elen. Dessutom skulle det krävas stora investeringar i säkerheten för att kunna fortsätta driva kärnkraften. Dvs elen hade blivit ännu dyrare.

Jag ser att Vattenfall varnar för att om några år är det fullt i lagren där kärnkraftens avfall mellanlagras. Om några år är där fullt så att man kan inte ta emot mer avfall. Och då tvingas man stänga ner den kärnkraft som fortfarande är kvar. Annars är ju tanken att det radioaktiva avfallet ska grävas ner långt ner i marken vid Forsmark. Om 100.000 år är det ofarligt. Järnåldern började för ungefär 3.000 år sedan. Det ska ligga nedgrävt i 100.000 år för att bli ofarligt. Hur länge står skyltarna kvar som berättar att farligt avfall har grävts ner här. 100 år? 200 år? Vad händer sedan? Om vi nu utgår från att den mänskliga rasen inte utplånas av någon anledning så kommer man kanske om 500 år berätta myter om att tidigare människor som bodde här har grävt ner värdefulla skatter i tunnlar under Forsmark. Om 800 år, år 2800, kommer några vetenskapsmän att visa intresse för att utforska de här myterna och börjar göra utgrävningar i området.

Vad tror ni att dessa arkeologer kommer att tänka om de människor som levde under vår tid? Idioter som grävt ner detta farliga avfall och skänkt det till kommande generationer? Galna och okunniga människor!

Atomenergi
Det går kanske att förstå varför nästan inga länder längre satsar på kärnkraft. Västvärldens tillverkare har gått i konkurs. Finland är ett av få länder som satsar på kärnkraft. Finnarna håller på att bygga sin femte reaktor, Olkiluoto-3. Bygget började 2005 och då skulle det stå klart 2009. Sedan har startdatum flyttats fram, flyttats fram, flyttats fram osv. Senaste budet är 2022. Om jag nu inte missat någon ytterligare försening. Samtidigt har kostnaden skenat. Hallandsåstunnel och Nya Karolinska Sjukhuset är småpotatis mot Olkiluoto-3. Detta har gjort Finland helt beroende av importerad el. Finland är i dag den störste köparen av svensk el.

Min om en dryg vecka 100-åriga mamma läste för några dagar sedan en artikel om kärnkraftverket i Forsmark och det planerade slutförvaret av det radioaktiva avfallet vid Forsmark. Hon berättade då att på 1600-talet ägde några av mina förfäder delar av marken där kärnkraftverket i dag ligger i Östhammar kommun. Området hette då Ön. Hennes släktforskning visade att dom betalade 1/2 tunna sill i skatt till Louis de Geer för rätten till marken. Bara så där apropå det kontantlösa samhället.

För övrigt kan vi notera att Ebba Buschs ständiga dumheter ger effekt på stödet för Kristdemokraterna. I den senaste väljarundersökningen från Sifo i Svenska Dagbladet fortsätter raset för KD. Dom får 4,3% (-0,6) och är nu nere och nosar på 4%-spärren. Vi kan notera att Liberalernas fjäskande för den Brunblå sörjan inte heller ger utdelning. Liberalerna får 2,8% (-0,4). Socialdemokraterna (27,6%), Vänsterpartiet (10,0%) och Centern (8,1%) står helt stilla. Det som Liberalerna och Kristdemokraterna tappar går till Moderaterna som får 23,5% (+1,1).

Läs:
Buschs fel att alla bråkar om reaktorer. - Torbjörn Nilsson i Svenska Dagbladet
Vattenfall varnar: Snart fullt i kärnbränslelagret. - Sveriges Radio
Här ska vårt kärnavfall vila i 100 000 år. - Tidningen Syre
Nytt bottenrekord för L – ”borgerlig kannibalism”. - Svenska Dagbladet

Inga kommentarer: