lördag 27 februari 2021

KD snart under isen

» Alltid något att glädjas åt.

Väljarundersökningar dyker det upp med jämna mellanrum. SR:s Ekoredaktion låter varje månad Kantar Sifo göra en sammanvägning av flera andra väljarundersökningar. Och som ni förstår har alltså Ekoredaktionen presenterat februari månads sammanvägning nu. Och det är ju alltid spännande!

Så stora förändringar är det inte jämfört med förra månaden. Men vi kan tydligt märka ett antal pågående trender. En är Kristdemokraternas starkt nedåtgående trend. Fortsätter denna är risken (chansen...) stor att KD nästa månad ligger under spärren vid 4%. En annan stark trend är Moderaternas pågående uppgång som har pågått i drygt ett år. Jimmie Åkessons förhoppning om att SD skulle bli största parti blir allt mer avlägsen. I dag är skillnaden från SD på tredje plats upp till tvåan M större än skillnaden mellan tvåan M och ettan Socialdemokraterna. Liberalerna är stadigt förankrade långt under spärren på 4%. Man har snarast en fortsatt nedåtgående trend. Vänsterpartiet har etablerat sig som Sveriges fjärde största parti. Så här ser det ut:

Socialdemokraterna » 27,5% (-0,1)
Moderaterna » 23,4% (+0,9)
Sverigedemokraterna » 18,8% (+0,3)
Vänsterpartiet » 9,8% (-0,4)
Centerpartiet » 8,3% (+0,1)
Kristdemokraterna » 4,4% (-0,4)
Miljöpartiet » 3,7% (-0,2)
Liberalerna » 2,8% (-0,2)

Hjärtat sitter till vänster
Kan det vara så att nästa val om mindre än två år innebär att tre partier åker ur Riksdagen? Uppriktigt sagt så tror jag att det är kört för Liberalerna. Partiet har hamnat i skugga genom Januariavtalet, det ska medges. Men Nyamko Sabuni och kretsen kring hennes försök att distansera sig från JÖK:en och istället förbereda partiets kvarvarande supportrar på att Liberalerna är villiga att krypa till sängs med Jimmie Åkesson och SD har ytterligare försämrat läget istället för att rädda situationen.

Miljöpartiet är vana vid att balansera kring 4%-strecket. Just nu ligger man under, men jag tror faktiskt att man till valet klarar av att hiva sig över strecket. Men, det är som sagt långt dit. Mycket kan hända.

Uppriktigt sagt tror jag att Kristdemokraterna är mer hotade av strecket. Den nedåtgående trenden har pågått länge. Ebba Buschs inställsamma inställning till SD skrämmer bort stora grupper av sant kristna väljare. Hennes fortsatta konflikt med 81-åriga Esbjörn skadar ytterligare förtroendet för henne som person. Möjligen kan stödröster från Moderata väljare rädda KD vid valet. Fast, som sagt, mycket kan hända på nästan två år. Kanske är det bara ett önsketänkande från mig? Egentligen tycker jag det borde finnas plats för ett parti som värnar kristna värderingar. Men det gör ju inte KD längre. KD är ett stockkonservativt högerparti som Fjäskar med rasistiska intressen!

Medan Liberalerna hattar och velar så att ingen egentligen vet var dom finns så har Centerpartiet gjort tydligt var man står. Centerpartiets insats genom Januariöverenskommelsen har också ett starkt stöd bland partiets väljare och medlemmar. Om partiet tvingas välja mellan S eller SD så tackar man Nej till SD - Punkt! I motsats till L som inte vet vad man tycker. Detta medan M och KD gjort klart att man står närmast rasisterna i SD.

Vänsterpartiet i Åstorp

Vänsterpartiet slutligen ligger stadigt förankrade kring 10% av väljarstödet. Här har man legat sedan innan senaste valet. Troligtvis kommer man fortsätta ligga här. Så länge S fjäskar med borgerlig högerpolitik och MP snällt och lydigt följer med är det inga problem för Vänsterpartiet. Egentligen borde det finnas marginal till ytterligare ökat stöd...

Läs:
Grafik: Svensk väljaropinion februari 2021. - Sveriges Radio
Stödet för Liberalerna fortsätter sjunka – lägsta siffran hittills. - Sveriges Radio

Inga kommentarer: