torsdag 11 februari 2021

Coronaeffekter

» Hur blir det post-Corona?

Coronapandemin har skapat stora förändringar i vårt samhälle. Den stora frågan är vilka av dessa förändringar som kommer att överleva när vi återgår till det normala. Om vi nu kan göra det?

En positiv effekt av Coronapandemin kan jag se när jag är ute och promenerar i naturen. Åstorp är ju lyckligt lottade som har Söderåsens natur inom gångavstånd. Jag kan notera att det är mycket mer folk ute och rör sig i naturen. Vi tar oss en skogspromenad och liknande i kraftigt ökad utsträckning. Många fler utnyttjar naturen. På helgerna är de olika grillplatser som finns på en del håll nästan alltid upptagna. Så var det inte för några år sedan. Kan vi hoppas att detta blir en bestående effekt?

En annan effekt av pandemin är allt hemarbete. Jag är tacksam för att jag har hunnit gå i pension. För jag hade verkligen inte trivts med att sitta hemma i vardagsrummet hela dagen och gjort mitt jobb på distans. Sämre arbetsställning och avsaknad av den sociala kontakten med arbetskamrater är inget jag hade eftersträvat. Men jag tror att en bestående effekt av Coronapandemin är just det - att vi i ökad utsträckning kommer att jobba från hemmet. I de jobb där detta är möjligt. Samtidigt sparar företag och myndigheter pengar på att ha mindre kontor. Färre arbetsplatser på kontoret och inga fasta arbetsplatser. Lite förenklat, först på morgonen väljer de bästa platserna och de som kommer sist in riskerar att bli utan. För en del kanske det är positivt att få sitta hemma och slippa pendla. Men för andra är det en stor nackdel.

Överhuvudtaget kommer vi att umgås mer digitalt och mindre personligt. Att hålla möten digitalt har kommit för att stanna. Även här tycker jag att nackdelarna överväger. Men det kommer att bli mer av den varan. En positiv effekt är att höjdarna inte kommer att ta flyget till Stockholm flera dagar i veckan för att gå på ett möte i 2 timmar. Istället avverkas mötet digitalt. Denna utveckling är jag övertygad om kommer att fortsätta. Men, jag tycker fortfarande att det personliga mötet är effektivare.

Ett vackert virus

Sedan är det ju inte meningen att man ska göra som SD-politikern Patric Sjölund i Västerås. Det var ju smart med digitalt möte tyckte han för då kunde han sitta hemma och delta i två möten samtidigt som kolliderade. Nu var det ju inte så smart eftersom det avhandlades sekretessbelagda frågor, som kunde höras även av deltagare i det andra mötet. Dels är det kanske inte så smart att ta dubbelt arvode. Nu blir det inga arvoden alls i fortsättningen för Patric, han fick avgå.

En annan positiv effekt är minskat resande. Allra helst flyget kommer att "drabbas" hårt även på lång sikt av minskat flygande. Det är en mycket liten andel av svenskarna som står för den största delen av inrikesflygandet. Och det är likadant internationellt. Det är en mycket liten andel som står för den stora andelen flygresor. Mycket av detta flygande kommer att ersättas av digitala möten även på lång sikt. Frågan är hur många lokala och regionala flygplatser i Sverige som överlever? I Frankrike har man beslutat sig för att stoppa utbyggnaden av Charles de Gaulle flygplatsen. Klimatskäl får bestämma samtidigt som behovet har minskat.

En intressant fråga är om vi kommer att återgå till samma nivå på semesterresor till utlandet som innan Corona? Kommer ett ackumulerat "behov" få flygresorna att explodera? Eller kommer vi att återgå till en något lägre nivå post-Corona? Det ska bli spännande att följa.

Läs:
Deltog i två digitala möten samtidigt – avgår. - Dagens Samhälle
Klimat går före större flygplats i Frankrike. - Aftonbladet
Klimat går före större flygplats i Frankrike. - Helsingborgs Dagblad

Inga kommentarer: