måndag 24 februari 2020

Om att trilla mjukt

» Vad är rimligt?

Är det min egen lön jag funderar över? Nä, det är det faktiskt inte. Det handlar om vilka villkor som ska gälla när en arbetsgivare gör sig av med personal. Anställningstrygghet! Från många håll (dom kraven kommer från arbetsgivarhåll och allmänt högerhåll) vill man göra det lättare för en arbetsgivare att sparka sin personal. Det motstånd mot dessa tankar som finns känns ibland en aning pliktskyldigt och oengagerat. Tyvärr!

Men jag tänkte faktiskt inte diskutera vanliga knegares anställningstrygghet. Där jag tycker det är självklart att det ska finnas sakliga skäl, rejäl uppsägningstid och liknande. Nä, jag tänkte fundera över de grupper där den typen av anställningstrygghet inte finns. Diverse toppositioner inom båda näringsliv och offentlig verksamhet. Där ju en chef kan få gå mer eller mindre från en dag till en annan. Här handlar det inte om "sakliga skäl" eller "uppsägningstid". Det rör sig om "packa och ut".

I motsats till en del populistiska tankar med upprörda reaktioner på avgångsvederlag och liknande så tycker jag att sådana överenskommelser mycket väl kan vara rimliga. Men, observera med en klar betoning på ordet RIMLIGA. Vi kan ta två exempel på det här. Ett rör ett uppmärksammat fall i Konungariket Sverige, och det andra handlar om ett fall i min egen hemkommun Åstorp.

Få sparken
Swedbank gav sin VD Birgitte Bonnesen sparken. Man tyckte helt enkelt inte att hon skött jobbet på ett tillfredsställande sätt och uppenbart är att man också behövde en syndabock för att skylla bristerna på. Birgitte Bonnesen fick gå! Vad fick hon då som plåster på såren? Hon fick som plåster på såren 75% av sin månadslön under 24 månader. Med en årslön på 14,3 miljoner så gav det henne cirka 21 miljoner i plånboken. Inte så illa pinkat trots allt. Sedan visar det sig att det beloppet inte riktigt håller vid en närmare granskning. Det finns ju en del andra inkomster också som nu trillar ut. Nästan 31 miljoner kronor räknade tydligen Dagens Juridik ut det till. Är det rimligt?

Här i Åstorp fick kommundirektören Lena Mårtensson Stenudd sparken. Jag var själv med på ett i all hast sammankallat möte med representanter för samtliga politiska partier representerade i Kommunfullmäktige. Och på detta möte var vi eniga om ett sådant beslut. Senare har några partier mer eller mindre hoppat av sina löften, men fortfarande fanns det en politisk majoritet för ett sådant beslut när det formella beslutet fattades. Att Sverigedumokraterna virrar hit och dit är ju inget ovanligt. Nu är ju lönerna inom offentlig sektor inte på samma nivå som inom näringslivet så Lena Mårtensson Stenudds fallskärm blev ju inte lika hög. En månadslön på 89.000 och en lite kortare tid att räkna på gav henne trots allt närmare 2 miljoner inklusive sparad semester att stoppa i plånboken. Upprördheten ökade en del när det visade sig att Lena Mårtensson Stenudd ganska snabbt fick nytt jobb i krisande SD-styrda Hörby där alla chefer slutat. Fast där glömde hon att berätta om sin lilla fallskärm från Åstorp.....

Hur som helst, vad är rimligt. Om du inte har någon form av anställningstrygghet, inte någon uppsägningstid mm så tycker i varje fall jag att det är rimligt med någon form av "fallskärm". Även chefer måste ha någon form av trygghet att falla tillbaka på. En vanlig knegare som sägs upp har en uppsägningstid på 6 månader, eller i vissa fall 12 månader. Det är kanske rimligt att även cheferna då får en "fallskärm" som motsvarar kanske 6 månadslöner eller i vissa fall 12 månader. Men 18 månader? 24 månader? Är det rimligt? Absolut INTE! Topparna ska inte ha bättre villkor, men egentligen inte heller sämre villkor.

Men, tyvärr är det denna världen vi lever i. Ju högre upp du sitter, desto mjukare faller du när du trillar.

Att uppsägningen av Lena Mårtensson Stenudd här i Åstorp uppenbarligen var riktig kan vi se av situationen i dagens Hörby där hon ju snabbt fick nytt jobb. En kommun där cheferna säger upp sig som trillande käglor i en bowlinghall samtidigt som skyddsombuden tvingas ta hjälp av Arbetsmiljöverket. – ”Jag har aldrig varit med om något liknande, och jag har jobbat i kommunen i nitton år” kommenterade SACO:s skyddsombud läget med. Fast det kan ju också bero på att kommunen numera styrs av Sverigedumokraterna!

Men, som sagt, vad är rimligt?

Läs lite annat:
Så mycket får Swedbanks vd i avgångsvederlag. - Affärsvärlden
Swedbanks ex-vd Birgitte Bonnesen skrattar hela vägen från banken. - Aftonbladet
Kommundirektörens löneklipp – kritiserad chef teg om sin fallskärm från Åstorp. - Helsingborgs Dagblad
Striden i Hörby fortsätter: Facken anmäler till Arbetsmiljöverket. - Helsingborgs Dagblad

Inga kommentarer: