onsdag 19 februari 2020

Ett mord

» Olof Palme

1986 mördades Sveriges statsminister Olof Palme, om en dryg vecka är det 34 år sedan. Utan livvakter gick Olof Palme tillsammans med sin fru på bio i Stockholm. Och sköts ihjäl 59 år gammal. Spekulationerna om vem som var den skyldige har varit många. Den ena mer fantasifull än den andra. Christer Pettersson dömdes i Tingsrätten men friades senare.

Olof Palme
Nu har helt plötsligt förundersökningsledaren för den fortfarande pågående mordutredningen, Krister Petersson, gått ut och förklarat att han till våren kommer att ge besked om vad utredningen har kommit fram till. Han säger att han vet vilket besked han ska ge om några månader, men han vill inte berätta vilket detta besked är.

Onekligen ett mycket underligt beteende. Han går ut i dag och berättar att man vet vad man ska säga, men vill inte säga det nu. Varför detta underliga beteende? Varför gå ut men inte säga något? Varför blåsa extra mycket liv i spekulationerna? Men samtidigt dra ut på spekulationerna? Den mest trovärdiga förklaringen jag sett till detta är att det helt enkelt handlar om att han vill provocera fram någon till att träda fram, höra av sig eller liknande.

De mest trovärdiga spekulationerna just nu handlar om Stig Engström, den s.k. Skandiamannen. En moderat kommunpolitiker som befann sig på platsen (han hade sin arbetsplats i grannskapet) och som trädde fram direkt som uppgivet vittne. Hans uppgifter var dock så underliga och felaktiga att polisen då avförde honom som trovärdigt vittne. Han är sedan många år avliden.

Det fanns under den här tiden ett mycket utbrett och vidrigt hat mot Olof Palme. Det här var innan dagens nättroll spred sitt vidriga hat på Internet. Men hatet från politiska motståndare mot Olof Palme var redan då mycket vidrigt och påminde om dagens näthat. Som exempel så sålde MUF, Moderata Ungdomsförbundet, en piltavla med en elak karikatyr på Olof Palme som man kunde kasta pil på. Den aktuella moderatpolitikern var välkänd Olof Palme-hatare.

Vi andra har saknat Olof Palme. Kanske får vi nu reda på vem den skyldiga är? Men eftersom det med största sannolikhet inte kommer att komma någon dom mot någon så kommer vi tyvärr inte att få slut på alla spekulationer och teorier. Dom kommer att fortsätta i all evighet. Tyvärr!

Ett sätt att hedra Olof Palme är att skänka en slant till Olof Palme International Center. Gör det!

Stöd Arbetarrörelsens Internationella arbete

Inga kommentarer: