lördag 29 februari 2020

Månadens slut - Skottdagen

» Veckans rekord i rappakalja

Vi lever olika liv, vi har olika förutsättningar och vi gör olika prioriteringar. Vi lever i ett klassamhälle med stora klyftor. Ett exempel på detta hittar jag när jag läser en text av Johanna Möllerström i dagens Svenska Dagbladet. Johanna Möllerström forskar i nationalekonomi vid Harvard University i USA och är dessutom affilierad forskare vid Institutet för näringslivsforskning (IFN). Ett "Forskningsinstitut" i Stockholm som finansieras av Svenskt Näringsliv. Det bildades redan 1939 eftersom man ansåg att näringslivet var alldeles för passiva inom politiken.

Hur som helst så har Johanna Möllerström valt den här rubriken på sin kolumn i dagens Svenska Dagbladet:

Svensk Föräldrapenning
- "Föräldraledigheten går till överdrift"

Låt mig därför citera hela det första stycket i rappakaljan från Johanna: - Ett par gånger varje år – ofta vid ungefär den här tiden på året, då det varken är sommarfint eller julmysigt i Sverige – ser jag på Facebook att ytterligare någon av mina vänner har åkt på långresa tillsammans med sin partner och deras bebis. Det verkar nämligen vara en grej i Sverige: får man barn och har en hyfsat hög inkomst så åker man på en föräldraledighetsbetald långresa. Jag har fått fenomenet förklarat för mig ett antal gånger. ”Det är ju ett jättebra tillfälle att resa lite längre bort, under lite längre tid”, berättar mina vänner. ”Man behöver inte ta ut någon semester, och föräldradagarna är ju ändå så många.”

Jag har jobbat mer än 30 år på Försäkringskassan. Under en stor del av dessa år med ansvar för Föräldraförsäkringen. Oräkneliga är de informationsträffar jag hållit med förväntansfulla blivande föräldrar. Jag har under åren svarat på frågor från tusentals blivande eller nyblivna föräldrar om vad som gäller för Föräldrapenningen och Föräldraledigheten. Jag lovar, jag har inte under dessa många år fått en enda fråga om ifall det är möjligt att för mamma och pappa och den nyblivna bebisen att åka på en månads kryssning i Västindien, eller en månad i Australien eller en månad på playan i Thailand. Inte en enda gång! De frågor jag fick handlade om hur man ska göra för att få ersättningen att räcka till livets nödvändigheter samtidigt som dagarna ska räcka tills barnet kan börja gå på Förskola och mamma / pappa kan återgå i arbete. Hur kan man kombinera mamman och pappans dagar? Föräldraledighetsbetald långresa? ALDRIG!

Det är uppenbart att Johanna Möllerström och jag (och i stort sett alla nyblivna föräldrar i vårt land) inte lever i samma värld. Jag tycker att Johanna Möllerström ska ifrågasätta varför hennes vänner skaffat barn istället för att ifrågasätta den svenska Föräldrapenningen och Föräldraledigheten. Men så går det när man lever i en annan värld!

Jo, den goda Johanna tycker faktiskt att den svenska Föräldraledigheten är alldeles för generös. Vi ska vara stolta över den svenska Föräldrapenning / Föräldraledigheten. Den finns till för barnen! Johanna Möllerström skriver rappakalja!

Läs hela dumheterna här:
Föräldraledigheten går till överdrift. - Johanna Möllerström i Svenska Dagbladet

Inga kommentarer: